16 milionů korun za jedinou rybu. Japonci na tuňácích nešetří | info.cz

Články odjinud

16 milionů korun za jedinou rybu. Japonci na tuňácích nešetří

Je to částka, za kterou se v Česku spíš kupují restaurace. Za dva metráky masa z modrého tuňáka zaplatil majitel sítě restaurací v přepočtu 16 milionů korun. Vysoká částka padla při tradiční novoroční dražbě na rybím trhu Cukidži. Jde o druhou nejvyšší sumu od roku 1999, kdy se začaly evidovat.

Tuňáka obecného získala významná síť japonských restaurací Sushi Zanmai. Její šéf Kijoši Kimura neváhal zaplatit 74 milionů jenů za 212 kg vážící rybu, ulovenou na severu od ostrova Honšú.

Vítězná cena je oproti loňsku sice trojnásobná, ale pořád mnohem nižší než rekordní částka, kterou za tuňáka už dříve zaplatit stejný obchodník. Když se před čtyřmi lety Kimura utkal s jedním hongkongským restauratérem o 222 kg vážící rybu, vyhnali cenu až na milion a tři sta tisíc dolarů. Kimura tehdy zvítězil počtvrté, letos urval páté vítězství.

„Myslím, že je to trochu předražené, ale jsem rád, že jsem aukci vyhrál. Tenhle tuňák vypadá skvěle a nemůžu se dočkat, až ho naši zákazníci budou moci ochutnat“, říká Kimura.

V Japonsku je po tuňákovi tradičně obrovská poptávka. Japonci sní této ryby nejvíc na světě. Jen malý tučný kousek z jeho podbřišku zvaný „otoro“ může stát v nejlepších tokijských restauracích několik tisíc jenů. Jenže jak se šíří popularita suši i mimo Japonsko, poptávka vážně ohrožuje počty volně žijících tuňáků. Ochránci přírody varují, že ryba je na cestě k vyhynutí a usilují o omezení jejího lovu. 

„Když přihlédneme k už tak špatném stavu populace tuňáků v Tichém oceánu, je zvlášť alarmující, že aukční ceny opět rostou, “ řekla BBC Amanda Nickson, ředitelka organizace Global Tuna Conservation.

 

Konec legendy

Pro obchodníky, restauratéry, gurmány i turisty není v Tokiu zajímavějšího místa. Je to jeden z největších rybích trhů na světě. Jeho tradice sahá až do 16. století. Trh původně složil k zásobování císařského města Tokia. Až v roce 1918 se otevřel veřejnosti.

 

Takto to na trhu vypadá 

Muži na ještěrkách na aukci tuňáků v Tokiu. autor: Reuters

Koupíte zde vše od sardinek, přes chobotnice, olihně až po tuňáky. Kromě stánků, kde se ryby zpracovávají, je zde také desítka restaurací, dostat se do nich ale vyžaduje trpělivost a někdy i hodinové čekaní.

S rekordními částkami i návštěvami se ale tokijská tržnice Cukidži brzo rozloučí. Po 80 letech a dvou odkladech se bude stěhovat. Už nestačí kapacitně. Dlouho plánovaný krok dosud brzdil nález toxinů v místě nové lokality. 

 
Přejít na homepageVíce z kategorie

Články odjinud