Maňák: Babiš nepochopil podstatu státu. Nelze ho řídit jako firmu, ministři šetřit nebudou

Premiér Andrej Babiš přiznal, že při vstupu do politiky netušil, jak funguje stát. Upřímné, ale současně děsivé přiznání člověka, který v Česku už 5 let třímá otěže moci. Nepřekvapí proto, že se teď Babiš diví, že jeho ministři „neumějí šetřit“. Za neúsporné hospodaření totiž můžou jen částečně. Stát je dnes ze své podstaty expanzivní neefektivní moloch.

„Je to ještě větší horor, než jsem si představoval,“ odpovídal Babiš minulý týden v rozhovoru pro deník E15. Na témže místě přiznal, že když vstupoval do politiky, vůbec netušil, jak funguje stát. Jsou to slova politika, který je už 5 let nedílnou součástí tuzemských státních struktur.

Premiér teď tvrdí, že stát má ve svém hospodaření „rezervy“. Měl by prý snižovat i počet úředníků a náklady. „No ale to by to všichni ministři museli mít v krvi. Pokud to nemáte geneticky, pokud jste nikdy nedělal na sebe, což vás naučí šetřit, je to těžké,“ prohlásil Babiš v E15.

Jak vidno, Babiš ani po mnoha letech řízení státu nepochopil jeho pravou podstatu. Anebo si nezkreslenou pravdu nechce přiznat. Šéf nejsilnější strany v zemi tak jen přiživuje iluzi podobnou té, jakou trpěli někteří lidé v komunismu. I tehdy se tvrdilo, že systém je v jádru dobrý, jen bohužel zrovna vedou stát ti špatní představitelé.

Zoufalec týdne: Zdeněk Hřib. Komentář Petra Holce

sinfin.digital