Maňák: Zdaňování robotů je novým nápadem jak ospravedlnit další příjmy a státní regulace

Prudký technologický rozvoj posledních let s sebou nese i rozvoj státní „daňové tvořivosti“. Opětovně se proto vynořila myšlenka na zdaňování průmyslových robotů, kteří v továrnách nahrazují a budou čím dál více nahrazovat lidskou sílu. Politikům už nestačí zdaňovat lidi. Tentokrát políčili na roboty, tedy soubory neživých součástek řízených čipem. Berou prý práci lidem, takže si zaslouží potrestat. Nikoliv jejich rozbíjením, jako kdysi, nýbrž elegantním zdaněním.

Podle aktuálních informací se analýzou postupující robotizace výroby, stejně jako dopady na zaměstnanost a na daňové příjmy státu již zabývá státní Výzkumný ústav práce. Zjišťuje, o kolik peněz státní kasa „přijde“ tím, že továrny se budou automatizovat a robotizovat, v důsledku čehož se počet lidských zaměstnanců bude redukovat na minimum. Má zároveň přijít s možným řešením, jak tyto výpadky rozpočtových a pojistných příjmů nahradit. Nějaká forma zdaňování robotů, potažmo „robotizovaných“ firem se nabízí jako jedna z možností.

Po zdaňování výrobních robotů volají některé tuzemské politické strany. Ostatně, před drahnou dobou s touto myšlenkou přišel například i Bill Gates. A oficiálně možnost zdaňování robotů etabloval v Česku v roce 2017 exkomisař Vladimír Špidla z pozice šéfa poradců premiéra Sobotky. 

Myšlenka na zdaňování neživých robotů však spíše než jako obrana před negativním vlivem robotizace jeví jako snaha o získání dalších příjmů do státní pokladny a to neotřelým způsobem, který se širší veřejnosti může jevit jako relativně „rozumný“ a lépe ospravedlnitelný, než zvyšování přímých daní lidem.

Zvyšovat příjmové daně zaměstnancům či živnostníkům je totiž politicky nepopulární (jde o příliš velkou skupinu voličů). Naopak, zdanit „nelidské“ roboty (kteří nemají právo volit) se jeví jako spravedlivé a politicky málo bolestivé. (Ve skutečnosti by takové „robotí daně“ platili samozřejmě opět lidé, neboť majiteli robotů potažmo firem budou – snad – lidé a nikoliv roboti…).

Dostál: Babiš mluví pořád dokola, o ničem a pro všechny. A především proti ODS

sinfin.digital