Minář jako nový Havel? Milion chvilek nám něco neříká…

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Potom, co Andreje Babiše v rychlém sledu zastihly dvě rány v podobě unijního auditu a obnoveného stíhání, ožil i spolek Milion chvilek pro demokracii. Na Václavském náměstí uspořádal „adventní“ demonstraci a chystá akce v regionech. Snad i proto se česko-francouzský historik a politolog Jacques Rupnik nechal v rozhovoru pro Prostor X týdeníku Reflex lehce unést. Podle něj prý Minář a spol. navazují na disidenty, které pád komunismu vynesl do vrcholných politických funkcí.

Rupnik rád hodně mluví a vždy, když přijede do Česka, rozdá pár rozhovorů a zase zmizí do svého akademického světa, kde se slova často odpoutávají od reálného významu. Není jediný – Mináře s disidenty a i osobně s Havlem srovnávají i jiní, kteří se plnou Letnou, jedním ze symbolů listopadu 1989, rádi nechají unést.

Možná i proto Minář na poslední letenské demonstraci Milionu chvilek, podobně jako kdysi Havel, nosil placku někdejšího Občanského fóra. A navíc se tu začal pokoušet i o jakousi nepolitickou politiku, která stejně vždy končí politicky: zatímco premiéra žádal o demisi (podobně jako kdysi Občanské fórum komunistické hlavouny), opozici zaúkoloval „do roka a do dne“ sjednocením. Problém je, že Minář pořád tvrdí, že – obrazně řečeno – žádný Havel není a že ani Milion chvilek není dalším Občanským fórem.

Pečinka: Teprve teď se „Chvilkaři“ stávají pro Babiše skutečně nebezpeční

sinfin.digital