Britská nevěsta džihádistů se nestačí divit. EU nechce zpět teroristy a dělá z nich bezdomovce

Milan Rokos

Teroristické útoky páchané radikálními islamisty v Evropě mají na svědomí často lidé s dvojím občanstvím. Některé evropské státy už v rámci boje s terorismem přistoupily k tomu, že jim ho začaly odebírat. Jak aktuálně oznámilo britské ministerstvo vnitra, uchýlilo se k tomu i v případě 19leté matky Shamimy Begumové, která v roce 2015 odešla do Sýrie a připojila se k teroristickému hnutí Islámský stát. Odebírání občanství ale není zcela jednoduché a má svá omezení daná mezinárodním právem.

V Evropě sahá k odebírání občanství nejčastěji Velká Británie. O časté uplatňování tohoto kontroverzního kroku se zasadila především konzervativní vláda Theresy Mayové. Ministr vnitra Sajid Javid v souvislosti s čerstvým případem Shamimy Begumové řekl, že do Sýrie a Iráku odjelo z ostrovů na devět stovek lidí.

„Ať už měli v takzvaném chalífátu jakoukoliv roli, všichni podporovali teroristickou organizaci, čímž ukázali nenávist k naší zemi a hodnotám,“ prohlásil ministr s tím, že občanství už bylo odebráno více než stovce Britů.

Figurují mezi nimi i velice známá jména, ať už jde o radikálního imáma z Finsbury Abú Hamzu nebo o členy teroristické buňky přezdívané Beatles, jejíž členové odjeli bojovat do Sýrie.

„Doufala jsem, že Británie pochopí, že jsem udělala chybu, velkou chybu, protože jsem byla mladá a naivní.“

sinfin.digital