Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Česko vyvíjelo jed novičok, trvá na svém Rusko. Navzdory kritice tvrzení zopakovalo v oficiální zprávě

Česko vyvíjelo jed novičok, trvá na svém Rusko. Navzdory kritice tvrzení zopakovalo v oficiální zprávě

Ruské ministerstvo zahraničí dnes v oficiálním dokumentuznovu zařadilo Českou republiku mezi země, které pracovaly na vývoji armádního jedu novičok. Obvinění obsahuje oficiální ministerský text, který úřad podle vlastního dnešního oznámení předal všem cizím velvyslanectvím v Moskvě. Plné znění dokumentu zveřejnila agentura Interfax.

„Je zapotřebí objasnit, proč v 'případu Skripalových' obvinili absolutně neodůvodněně Rusko, když vývoj (látky) pod západním kódovým označením 'novičok' probíhal ve Velké Británii, USA, Švédsku a České republice. Výsledky, jichž tyto země při vytváření nových otravných látek tohoto typu dosáhly, jsou uvedeny ve víc než 200 otevřených zdrojích zemí NATO,“ píše se v dokumentu.

Ruské ministerstvo v prohlášení konstatuje, že chemické zbraně proti Velké Británii nepoužilo. Útok na Sergeje a Juliji Skripalovy, otrávené 4. března v jihoanglickém Salisbury, označuje text za teroristický akt. Obviňuje Londýn, že bezdůvodně útočí na Rusko a na režim konvence o zákazu chemických zbraní, jejíž ustanovení prý Británie ignoruje. Místo respektování dohod se britská strana pustila do „špinavé politizace“ problému a předložila ho Radě bezpečnosti OSN, která k tomu podle prohlášení nemá mandát.

Akce Londýna jsou podle ruského ministerstva zahraničí „z čistě humanitárního hlediska prostě barbarské". Rusko britským úřadům vyčítá, že prý bez objasnění příčin odmítají povolit přístup ruských konzulárních pracovníků k Juliji Skripalové, která má ruské občanství. Přístupu k jejímu otci, bývalému dvojitému agentu, který má podle ruských zdrojů kromě ruského i britské občanství, se ruská strana nedožaduje.

720p 480p 360p 240p
Neviditelní zabijáci

Prohlášení ruského ministerstva zahraničí se nezmiňuje o svědectví několika ruských chemiků, kteří údajně na vývoji látky novičok pracovali. Podle informací tří z nich se armádní jed vyvíjel a vyráběl v tajných chemických laboratořích v Povolží od 70. let přinejmenším do roku 1988 až v kilogramových objemech.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1