Dusno v Bílém domě: Trump navedl svého exprávníka Cohena k trestnému činu, tvrdí jeho advokát

ČTK, raz

Americký prezident Donald Trump navedl svého bývalého osobního právníka Michaela Cohena ke spáchání trestného činu. Podle agentury Reuters to řekl Cohenův právní zástupce Lanny Davis poté, co Cohen učinil dohodu s prokuraturou a v úterý se u soudu přiznal k porušení zákona o financování volební kampaně a k bankovním a daňovým podvodům. Trumpův právní poradce Rudy Giuliani uvedl, že obvinění vznesená vůči Cohenovi neobsahují žádné obvinění na adresu prezidenta.

"Dnes vystoupil a svědčil pod přísahou, že ho Donald Trump navedl, aby spáchal zločin tím, že zaplatil dvěma ženám, a to za tím hlavním účelem, aby ovlivnil volby," uvedl Cohenův právník Davis. "Pokud tyto platby byly zločinem pro Michaela Cohena, tak proč by jím nebyly pro Donalda Trumpa," dodal.

Sám Cohen ve svém přiznání Trumpovo jméno nezmínil. Uvedl pouze, že na pokyn "kandidáta na federální úřad" zařídil platby, jejichž cílem bylo ovlivnit volby.

Jednapadesátiletý Cohen se vydal agentům Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) a přistoupil na dohodu s prokuraturou. V jejím rámci přijme trest vězení od tří let a deseti měsíců do pěti let a tří měsíců.

sinfin.digital