Poměřování limuzín: Putin zastínil Trumpovu opancéřovanou Bestii, obnovil sovětskou tradici

ČTK

raz

Ruský prezident Vladimir Putin zastínil svůj americký protějšek Donalda Trumpa na summitu v Helsinkách i novou limuzínou, která je o více než metr delší než Trumpův opancéřovaný cadillac, přezdívaný The Beast (Bestie). V Helsinkách ruský prezident vůbec poprvé v zahraničí předvedl svůj nový reprezentační vůz Aurus Senat, který má být výkladní skříní luxusní a stoprocentně ruské automobilové značky, upozornila dnes na svém webu francouzská stanice BFMTV.

Summit podle ní tak trochu připomínal autosalon, když se vedle Bestie postavil Putinův vůz. "Více než vozidlem aparátčíků chce tato limuzína, dlouhá 6,62 metru, být i průmyslovou a politickou zbraní," poznamenal server. Putin tímto vozem obnovuje sovětskou tradici, podle níž jezdit v prestižním autě domácí výroby má ukázat průmyslovou sílu země.

Ruský prezident podle expertů projevil přání přesedlat z mercedesů nejvyšší třídy do ruského vozu v roce 2012. Problém však představovala skutečnost, že továrny, které dodávaly limuzíny sovětským vůdcům, skončily spolu se Sovětským svazem. A tak se muselo začít na zelené louce, aby se mohla naplnit tužba nejen prezidenta Putina, ale i dalších funkcionářů a oligarchů. Vývoje se chopil výzkumný ústav NAMI a výsledkem projektu Kortež má být ucelená řada vozidel, která má kromě reprezentační limuzíny Aurus Senat zahrnovat i sedan, terénní vozidlo s pohonem všech čtyř kol Komendant a mikrobus Arsenal.

Vývoj podle neoficiálních informací přišel na 12,5 miliardy rublů (4,4 miliardy Kč). Cílem je od roku 2020 prodávat 5000 vozů, které budou konkurovat věhlasným značkám, jako je Rolls-Royce či Bentley, ale za příznivější cenu. Limuzína má vyjít v přepočtu na 3,5 milionu Kč, ostatní vozy z této řady od dvou milionů do 2,6 milionu Kč. Jakkoli většina dílů má být ruských, při vývoji motorů se výzkumný ústav NAMI neobešel bez spolupráce s experty automobilky Porsche. Výsledkem je tak osmiválec o výkonu 600 koní. Podle ruských médií existuje nabídka na dvanáctiválec s 850 koňmi.

Putinova limuzína Aurus Senat dosahuje podle ruské televize RT délky 6,62 metru, zatímco The Beast 5,5 metru. A to je prý ruský model lehčí: váží 6,5 tuny proti osmi tunám americké limuzíny. O tloušťce pancéřování a dalších bezpečnostních či luxusních doplňcích se ale moc neví. Pozoruhodná je i zvýšená světlá výška podvozku 20 centimetrů nad zemí. Na projektu spolupracovali také experti na pohon všech čtyř kol skupiny Sollers, takže prezidentská limuzína disponuje touto vymožeností.

sinfin.digital