Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Robotická auta jsou v ohrožení. Nehoda Uberu může zbrzdit jejich nasazení do provozu

Robotická auta jsou v ohrožení. Nehoda Uberu může zbrzdit jejich nasazení do provozu

Společnost Uber zařadila ve svém programu vývoje autonomních vozidel zpátečku poté, co jedno z jeho testovacích vozidel smrtelně zranilo chodkyni. Policie v arizonském městě Tempe, kde se neštěstí odehrálo sice už potvrdila, že vina není na straně autonomní technologie, ani dohlížejícího řidiče. Vše se totiž seběhlo tak rychle, že nehodě už nebylo možno zabránit. Uber přesto s okamžitou platností pozastavil veškeré testy robotických aut. K podobnému kroku se nyní odhodlala také Toyota.  

I přes okolnosti, za jakých se nehoda odehrála, vyvolalo nešťastné úmrtí 49leté ženy otázky, zda jsou samořiditelná auta vyspělá natolik, aby se mohla prohánět v běžném provozu. Jedním z hlavních argumentů pro rozvoz osobních automobilů, které se obejdou bez řidiče, je totiž fakt, že mohou silniční provoz učinit daleko bezpečnějším. Vedle toho robotická auta zjednoduší osobní přepravu i postiženým nebo starším lidem. Jak se ale ukazuje, i chytré technologie nejsou všemocné a mají své limity.  

Jedním z důsledků pondělní nehody může být zvolnění tempa, jakým jsou tyto technologie prosazovány. "Doufejme, že Kongres zpozorní a přestane horlivě protěžovat tuto zatím nepřipravenou technologii," řekla pro web britské televize BBC profesorka Miss Cummings z Duke Univerzity v Severní Karolíně.  

V ohrožení je tak harmonogram Uberu, který ještě v lednu předpokládal, že jeho první zákazníci se v robotických taxících svezou už v polovině roku 2019. Do té doby by ale Uber musel úřady i zákazníky ujistit, že jeho autonomní vozidla jsou pro své pasažéry a okolní účastníky silničního provozu bezpečnější, než konvenční auta.  

Nepřipravenost autonomních technologií potvrdil také loňský průzkum agentury Pew Research Center, který ukázal, že více, než polovina Američanů by si v dohledné době nepřála používat robotické auto. Hlavním důvodem byla právě nedůvěra v pokročilé technologie.

Ač byla nehoda v Tempe první, při které zahynul člověk mimo samotné vozidlo, minimálně jednu oběť už samořiditelná auta mají. V roce 2016 zaplatil svým životem řidič Tesly za přílišnou důvěru v takzvaného autopilota, který za určitých okolností dovede elektromobil řídit sám. Jak však tehdy poznamenal deník Washington Post, řidič před nárazem ve 110 kilometrech za hodinu ignoroval nejméně sedm výstražných signálů, kterými jej vozidlo varovalo před nebezpečím. 

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1