Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Škoda chce mít všechny vozy homologované do konce roku

Škoda chce mít všechny vozy homologované do konce roku

Škoda Auto očekává, že proces homologací na novou emisní normu Euro 6c podle nových pravidel u všech svých modelů dokončí do konce letošního roku. Některé varianty motorů a převodovek mohou být nyní dočasně nedostupné, řekl mluvčí Škody pro ČR Vítězslav Pelc.

Nová homologační pravidla WLTP spolu s novou přísnější emisní normou začala platit od soboty. Do legislativy se přitom dostaly před 14 měsíci. Automobilky tak měly vzhledem k výrazně vyšší náročnosti homologací velmi krátký čas na homologace. Homologační proces je zhruba o čtyři až pět týdnů delší, než dosud. Homologací navíc musí projít nově zvlášť všechny kombinace karosářských variant, motorů i převodovek.

"Snažíme se postupně homologovat modely rovnoměrně napříč modelovou paletou tak, aby zákazníci měli k dispozici co největší spektrum. U všech modelů je tak situace podobná. Obecně lze říci, že některé vozy zaplánované do výroby od kalendářního týdne 31 do kalendářního týdne 48 budou expedovány na jednotlivé trhy přibližně do deseti až 12 týdnů od jejich vyrobení," dodal Pelc.

Do schválení některých variant jednotlivých modelů začala Škoda umisťovat vyrobené vozy na odstavné plochy. Vedle kapacit ve svých areálech automobilka využívá i pět externích ploch v okolí výrobních závodů. Jednou z nich je i část letiště v Milovicích. Zároveň dealeři Škody na nedostupné modely přijímají předobjednávky.

Některé automobilky se v současnosti snaží splnění homologací marketingově využít. Například Hyundai hlásí, že požadovanou homologaci mají všechny její modely a že naopak nabídku od září rozšířila o nové elektrizované vozy. Jedním z nich má být model Tucson vyráběný v Nošovicích vybavený vznětovým motorem 2,0 litru v kombinaci s elektromotorem. Toyota uvádí, že přešla na nová homologační pravidla již v první polovině roku. "Naše dlouhodobá strategie zaměřená výrazně na benzinové a hybridní agregáty je v souladu s vývojem a poptávkou zákazníků. Benzinové motory Toyoty navíc splňují nové normy i bez filtru pevných částic, a jsou proto pro zákazníky levnější a tradičně velice spolehlivé," uvedl šéf zastoupení pro ČR Martin Peleška.

Nová homologační pravidla zkoumají vozy v podmínkách, které se víc blíží běžnému provozu. Vyžádala si ale dvojnásobně dlouhou dobu testování na zkušebních stavech, třikrát vyšší počet testů nutných k získání certifikace a o jeden až dva týdny delší dobu zpracování údajů WLTP na úřadech.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1