ANALÝZA: Jaromír Soukup hraje s Číňany hru, kterou zatím nemůže prohrát

Podnikatel Jaromír Soukup se už druhý den snaží navýšit svůj podíl ve firmách, které vlastní spolu s čínskými investory. Společnosti Médea, která je největší mediální agenturou v zemi, a Empresa Media, kam spadají tištěné tituly i televize Barrandov, vyvěsily na své internetové stránky pozvánky na valnou hromadu (jako první informoval web Borovan.cz), jež začala včera dopoledne. Podle důvěryhodných informací INFO.CZ dosud nebyla uzavřena a poběží nejméně do pátečního dopoledne.

Z pozvánky vyplývá, že Soukup se chystá navýšit podíl v obou firmách na úkor společnosti China International Group Corporation Limited. Ta spadala pod čínskou CEFC, ale akcionářská práva v současnosti vykonává čínský gigant CITIC, který aktivity CEFC v Česku přebral nebo postupně přebírá. Ve společnosti Empresa Media Soukup vlastní celkem 51 procent a v Médee 70 procent. Pokud by se mu podařilo navýšit základní jmění, jeho podíl by citelně vzrostl.

Aby se mediálnímu magnátovi a moderátorovi nepřeberného množství pořadů televize Barrandov jeho plán vydařil, potřebuje, aby Číňané nevyužili takzvaného předkupního práva, které v obou společnostech mají, přičemž z hlediska mediálního trhu je Médea ta důležitější. Podle informací INFO.CZ se zástupci čínského investora prvního dne valné hromady nezúčastnili, ale „začali podnikat kroky, které mají Soukupovo plánované navýšení podílu zkomplikovat“.

Januš: Vysoudí si Gerloch funkci ústavního soudce? Teď je to mimo. Ale co za prezidenta Babiše?

sinfin.digital