Bitcoin se chystá na burzu. Co to znamená a měli byste se připravit na propad?

Jan Berka

S tím, jak svět obletěla zpráva, že se velké americké burzy CME a CBOE vrhnou na takzvané kontrakty futures navázané na bitcoin, mnohým jako první hlavou probleskl nástup institucionálních investorů. Jak se ale zdá, banky, o kterých jsme si (možná bláhově) mysleli, že s příchodem možnosti zajištění kryptoměnových obchodů vyženou ceny bitcoinu a spol. ještě výš, tolik nadšené nejsou. Futures v podstatě znamená, že investoři jejich prostřednictvím budou moci sázet na pád či růst ceny bitcoinu, aniž by měnu museli vlastnit.

Serveru Financial Times se během dostal do rukou draft dopisu, za kterým stojí Wall Street, včetně těch největších bank, adresovaný přímo do rukou amerického regulátora Commodity Futures Trading Commission (CFTC). Bankovní domy v něm vznášejí námitky k tomu, aby byly BTC futures vypuštěny na trh. Hlavním argumentem je, že současný finanční systém nebude schopen ustát volatilitu, se kterou je trh kryptoměn spjat a která by měla následně vliv i na kontrakty futures, a tedy i na subjekty v nich zainteresované, píše web Roklen24.cz.

Podle bankovní lobby (The Futures Industry Association) byl celý proces schvalování BTC futures natolik rychlý a netransparentní, že nebylo možné u všeobecné veřejnosti vybudovat dostatečně velkou informovanost nejen o charakteru těchto obchodů, ale i o všech rizicích spojených s jejich obchodováním. Podle zástupců Wall Street, které reprezentují zvučná jména jako Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citigroup či JPMorgan, by tak mělo být rozhodnutí o uvedení těchto futures na trh ještě přezkoumáno.

KLDR těží z růstu bitcoinu. Může tak získat peníze na jaderný program

sinfin.digital