Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Bitcoin zaútočil na hranici 20.000 dolarů. Jeho cena dnes raketově vzrostla

Bitcoin zaútočil na hranici 20.000 dolarů. Jeho cena dnes raketově vzrostla

Navzdory varováním některých analytiků cena kryptoměny Bitcoin raketově rostě. V podvečerních hodinách se kurz přiblížil hranici 20.000 dolarů, když dosáhl na 19.340 dolarů za jeden bitcoin. Poté se prudce propadnul pod 17.000 dolarů. 

Kurz nejrozšířenější kryptoměny ženou vzhůru očekávání spojená se vstupem bitcoinu na burzu CME. Nepůjde přímo o vstup měny, ale takzvaných futures kontraktů, které budou napojeny na kurz virtuální měny. V praxi to bude znamenat, že investoři budou moci sázet na kurz bitcoinu, aniž by jej museli vlastnit. Někteří ekonomové takový krok ovšem kritizují a upozorňují, že vstup na burzu je uspěchaný.

„Tohle je iracionální veselí,“ řekl dnes v rozhovoru pro Bloomberg TV John Davies z vedení Royal Bank of Scotland. Na burce CME by se futures kontrakty měly objevit už 18. prosince. Ještě předtím zamíří pravděpodobně na poněkud marginální burzu CGM.

Analytici se zatím nedokážou shodnout, zda se kurz po obchodování futures propadne či vzroste. Je pravděpodobné, že velká část trhu může sázet na pokles ceny bitcoinu, což by cenu skutečně mohlo ovlivnit. Virtuální měna ovšem v uplynulých měsících ukázala, že pro ní zaběhaná pravidla neplatí.

Začátkem roku činila hodnota bitcoinu 1000 dolarů, od té doby s občasnými výraznými výkyvy zaznamenává jeden rekord za druhým. Podle společnosti CMC Markets má vzestup bitcoinu všechny příznaky bubliny. "Neexistuje ale způsob, jak poznat, kdy bublina praskne," řekla firma serveru BBC.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední světová kybernetická měna. Vytváří ji síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové virtuální mince stabilním a postupně se zpomalujícím tempem. Je navržen tak, aby ho nikdo nemohl ovlivňovat, ani vlády a centrální banky.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1