Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Hotel Mandarin i slávistický Eden. Prodej nemovitostí CEFC v Česku by firmě vynesl miliardy

Hotel Mandarin i slávistický Eden. Prodej nemovitostí CEFC v Česku by firmě vynesl miliardy

Čínská společnost CEFC oznámila, že se plánuje zbavit nemovitostí po celém světě za 65 miliard korun. Podle tiskové agentury Bloomberg jsou na prodej i ty pozemky a budovy, které firma vlastní v České republice. Za ně by čínská společnost, která bojuje s vysokým zadlužením, mohla inkasovat až několik miliard korun.

Pražské hotely Mandarin a Le Palais, Eden Aréna, Martinský palác či Florentinum. Tyto budovy, které jsou nyní ve vlastnictví CEFC, by již brzy mohly změnit svého majitele. Čínská společnost totiž potřebuje snížit míru svého zadlužení, které dosahuje asi 20 miliard dolarů a hotovost shání i velkým výprodejem nemovitostí. Po světě hodlá rozprodat až stovku nestrategických budov.

„Nemovitosti, které firma vlastní v Praze jsou velmi drahé a velmi lukrativní,“ komentuje krok společnosti pro INFO.CZ Štěpán Křeček, hlavní ekonom společnosti BH Securities. „Proto si je může dovolit koupit jen omezený okruh lidí či firem. Případné prodeje těchto budov proto potrvají delší dobu a výsledná cena bude záviset na vyjednávání. V případě rychlého prodeje části svých nemovitostí v Česku by CEFC mohla získat jednotky miliard korun.“

Obecně platí, že pokud se firma potřebuje zbavit nemovitostí příliš rychle, zpravidla dojedná nižší cenu. Je tak možné, že by CEFC za své budovy získala méně peněz, než za kolik je původně nakoupila.

Podle odhadů firma za nemovitosti v ČR zaplatila přes 10 miliard korun. „Florentinum bylo údajně prodáno za cenu okolo 7 miliard korun, budovu Živnobanky v roce 2011 získala skupina Radovana Vítka CPI od UniCredit Bank za 890 milionů korun a dalších 500 miliónů měla CPI investovat do její rekonstrukce,“ vypočítává pro INFO.CZ Roman Koděra, ekonom Saxo Bank.

Pražský hotel Mandarin v roce 2011 převzal singapurský holding Hotels Properties Limited i s dluhy asi za zhruba jednu miliardu korun, CEFC získala podíl v hotelu na konci léta 2016. A cena výstavby Eden Arény je také jedna miliarda. 

Celkem společnost CEFC vlastní v České republice aktiva za 38 miliard korun.

 

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1