Huawei už není zakázané ovoce. Trump firmám znovu dovolil obchod s Číňany

Adam Kotrbatý

adk

Americká administrativa svolila ke znatelnému ústupku ve sporu s Huawei. Oznámila, že vyhoví americkým společnostem a umožní jim, aby s čínskou firmou nadále obchodovaly. Prezident Donald Trump tak plní závazek, který dal po schůzce s čínským lídrem Si Ťin-pchingem na summitu zemí skupiny G20. Zákaz se bude dál vztahovat jen na oblasti, v nichž by Číňané mohli představovat hrozbu pro národní bezpečnost.

Krok znamená dočasné příměří na jedné frontě obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou. Vítají jej hlavně americké technologické společnosti, které měsíce lobovaly za zmírnění přísných podmínek. Trump původně v květnu zakázal americkým firmám obchodovat s Huawei, pokud jim ministerstvo obchodu neudělí zvláštní licenci.

Nařízení bude v jádru dál platit. Ministr obchodu Wilbur Ross upřesnil, že Huawei zůstane na černé listině a pro spolupráci s ním bude potřeba povolení. Až na výjimky týkající se národní bezpečnosti by však nově nemělo být nijak složité toto povolení získat. „Ministerstvo obchodu vydá licence, pokud ve věci nebude existovat hrozba pro národní bezpečnost,“ potvrzuje Ross.

Poláček: Je mi zle z lidí, co Zemanovi přejí smrt. Třetinu novinářů bych kvůli aktivismu vyházel

sinfin.digital