Investujete či obchodujete? Nechte zisky růst a omezte ztráty!

Prezentace klienta

Investoři a obchodníci mají stejný cíl - dosáhnout stanoveného výnosu, minimálně však překonat inflaci, která se v rámci EU pohybuje kolem 2 % za rok. Aby jej dosáhli, musí podstupovat rizika, která na finančních trzích číhají. Právě o riziku ve spojitosti s investicemi, obchodováním, zisky a ztrátami bude v tomto článku řeč. Vysvětlíme si nastavení a řízení rizika při obchodování za pomocí stop lossu, ale i pohled do rizika při investování.

Chcete zisk? Musíte podstoupit riziko

Zatímco výnos (zisk) je pevně daný a uchopitelný, riziko je přesným opakem. Nedá se objektivně definovat ani měřit a je vysoce subjektivní. Riziko z akademického pohledu je dáno volatilitou, tzn. rozkolísaností daného instrumentu. U obchodování si musíte uvědomit, kolik riskujete na 1 obchod a zda správně řídíte rizika ve váš prospěch. Řízení rizika je při obchodování na finančních trzích alfou a omegou pro dlouhodobou ziskovost obchodníka a velice vám pomůže pokyn stop loss.

Jak u investic, tak u obchodování je vhodné hledat takové příležitosti, kde můžete hodně vydělat a málo ztratit (asymetrické nastavení zisku ke ztrátě). Takto můžete riziko řídit a ovlivnit váš budoucí zisk. V následujících odstavcích si rozebereme riziko u investic a především u obchodování.

Riziko při obchodování

Obchodováním můžete vydělávat nejen na rostoucím trhu, ale i na klesajícím. Cílem je co nejpřesněji časovat trh na základě fundamentální a technické analýzy. Co to znamená? Že volatilní trhy hrají obchodníkovi do karet - dají se na nich vydělat velké peníze, na druhou stranu také mohou přijít velké ztráty. U obchodování neboli tradingu můžete také očekávat vyšší zhodnocení než u tradičního investování, avšak musíte tradingu věnovat více času.

Pro obchodování jsou vhodné tzv. maržové účty, které nevyžadují tak velký kapitál. Výhodou je zde finanční páka, která vám umožní obchodovat velké částky s menší zálohou (marží). Obchodovat se dají jakékoliv trhy, a to například přes tzv. CFD kontrakty, které jsou na obchodování uzpůsobené. Může se jednat o měnové páry na Forexu, komodity, akciové indexy a akcie nebo také kryptoměny. V následujícím příkladu si popíšeme, jak správně řídit riziko při obchodování na měnovém páru EUR/USD:

Měnový pár obsahuje dvě měny. Síla měny je dána sílou dané ekonomiky. V tomto případě se zaměříme na analýzu eura a amerického dolaru (rizika daného regionu, cena měny apod.). Na začátek si můžeme základní informace shrnout do tabulky (sami si můžete přidat další faktory): 

..
sinfin.digital