Itálie provokuje Evropskou komisi: Kvůli populistickým slibům se chce více zadlužit

ČTK

vkr

Nová italská vláda navrhla na příští rok schodek státního rozpočtu 2,4 procenta hrubého domácího produktu (HDP). To je třikrát více, než byl cíl předchozí vlády. Stejný deficit plánuje také v letech 2020 a 2021, napsala agentura Reuters. Zpráva zřejmě vyvolá konflikt s Evropskou komisí a způsobila výprodej italských státních dluhopisů a pokles akcií.

Itálie má největší zadlužení ze zemí Evropské unie, které činí 130 procent HDP. Země je pod tlakem EU, aby omezila své výdaje kvůli obavám, že by mohla vyvolat novou dluhovou krizi v eurozóně.

Čtyři měsíce stará italská vláda ve čtvrtek v noci rozhodla, že deficit bude v příštích třech letech 2,4 procenta HDP, aby mohla financovat vysoký nárůst výdajů na sociální zabezpečení, snížení daní a zvýšení investic do veřejné infrastruktury. To znamená vítězství šéfů vládnoucích stran nad ministrem hospodářství Giovannim Triou, nestranným odborníkem, který původně chtěl, aby se deficit rozpočtu příští rok snížil na 1,6 procenta HDP. Doufal, že tak uspokojí požadavky EU, aby Itálie postupně snižovala svůj schodek a snížila dluh. Vláda však tlačila na vyšší schodek, aby mohly vládní strany splnit své předvolební sliby.

Rozhodnutí kabinetu je výraznou změnou směru předchozí středo-levé vlády. Jejím cílem bylo snížit příští rok rozpočtový deficit na 0,8 procenta HDP a v roce 2020 dosáhnout vyrovnaného rozpočtu.

Jednání vlády, které se uskutečnilo ve čtvrtek pozdě v noci, mělo za cíl stanovit vládní hospodářské a finanční cíle na příští tři roky. Vláda však nakonec zveřejnila pouze cíle rozpočtu, o cílech hospodářského růstu a výše veřejného dluhu neinformovala.

sinfin.digital