Největší čínský slávista mizí z vedení firem. Čeká ho stejný osud jako Jie Ťien-minga?

Sinopsis

Prezident a člen představenstva CEFC China a prezident výkonného výboru „neziskového křídla“ CEFC Hongkong Čchen Čchiou-tchu (v českém tisku někdy také Chan Chauto, čínsky 陈秋途) podle všeho následuje svého někdejšího kolegu Jie Ťien-minga na strmé cestě z výsluní do temnot. V posledních dnech ztrácí své funkce v řídících orgánech čínských společností. Jeho jméno také před časem potichu zmizelo z webu Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce, založené kontroverzním Jaroslavem Tvrdíkem, kde donedávna zastával funkci čestného prezidenta.

Prezident CEFC China a (bývalý) předseda představenstva CEFC Europe Čchen Čchiou-tchu (někdy také Chan Chauto) je širší české veřejnosti znám především jako předseda dozorčí rady Slavie. Z této pozice poskytl loni pozoruhodný rozhovor časopisu Týden, který společnost CEFC tehdy zčásti vlastnila, a podle všeho přes usilovné mlžení dosud vlastní. Z textu pod názvem Moje srdce a duše budou vždy se Slávií, stojí zato citovat doslova:

„V Číně máme přísloví: Když máme všichni jedno srdce, tak dokážeme všechno… Z pracovních důvodů nemám tu možnost sledovat všechny zápasy, ale ať jsem kdekoliv, moje srdce je vždy se Slavií a s našimi fanoušky. I když nebudu přímo v Edenu, moje duše bude vždy tady.“

Dnes to začíná vypadat, že zápasy v Edenu bude Čchen Čchiou-tchu napříště sledovat spíše zpovzdálí, pokud vůbec. Zatímco Jaroslav Tvrdík se s Čchenen podle vlastních slov ještě před 14 dny potkával každý den a provoz CEFC v České republice běžel “jako obvykle”, jeho jméno zmizelo počátkem května z webu Smíšené česko-čínské obchodní komory vzájemné spolupráce. Největšímu čínskému slávistovi se přitom podle všeho příliš nedaří ani v ČLR.

CEFC v Česku
sinfin.digital