Od Hušákova pomníku mezi nejlepší haly světa. O2 Arena slaví 15 let a čeká ji revoluce

urm

Původně to byla jedna z nejproblematičtějších staveb v Česku. Když se jí tehdejší šéf Sazky Aleš Hušák rozhodl postavit, experti náklady odhadovali na 2,5 miliardy korun, ale konečná částka se nakonec vyšplhala na 17 miliard. Současná O2 Arena (dříve Sazka Arena) do značné míry zkomplikovala financování českého sportu, Hušáka nakonec stála místo, ohrozila existenci samotné Sazky, ale zároveň nelze upřít, že vznikla jedna z nejlepších multifunkčních hal na světě (v roce 2004 byla prohlášena za Stavbu roku). A to navíc v rekordním čase. Po 15 letech jí ovšem čekají revoluční změny, které mají dokončit to, co už Hušák kdysi nestihl.

Šéf O2 Areny Robert Schaffer, který řídí i společnost Bestsport, která halu provozuje, novinářům na krátkém setkání k jubileu sportovní haly oznámil, že během dvou měsíců bude zkolaudována menší hala O2 Universum, jejíž kapacita je 10 000 míst. Sloužit bude především k pořádání kongresů. Jde o halu, která je „nalepená“ přímo na samotnou O2 Arenu a její výstavbu plánoval už Hušák. Tehdy pro ni ovšem neměli využití, ani finanční prostředky. Její stavba se tak v roce 2003 zastavila. Nyní si v podstatě prošla dostavbou za 1,3 miliardy korun a jednou z prvních skutečně velkých akcí, které bude hostit, bude světový kongres anesteziologů, při kterém se do Prahy sjede 8 000 odborníků na aneztesii. „Celá akce se po dlouhé době vrací do Evropy,“ říká Schaffer a upozorňuje, že se akce koná jen jednou za čtyři roky a na starém kontinentu už nebyla pěknou řádku let.

O2 Universum mělo být původně tréninkovým centem, ale sport už dnes velké haly neuživí. Proto je nová hala upravena především pro kongresy, což ovšem neznamená, že se v ní nedají pořádat koncerty. Celkem čtyři podlaží je možné upravit na 14 až 21 sálů, přičemž do toho největšího se vejde až 4 500 lidí. „Rentabilita je v pořádání kongresů. Náš cíl je uspořádat 250 akcí ročně pro zhruba 1,5 milionu návštěvníků,“ dodává Schaffer. V současnosti O2 Arena hostí zhruba 100 akcí ročně pro zhruba jeden milion návštěvníků, její kapacita je oproti O2 Universum zhruba dvojnásobná.

sinfin.digital