Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Osobní data jsou dnes regulérním platidlem. Na to, jak si je zabezpečit, odpoví další odborný event INFO.CZ

Osobní data jsou dnes regulérním platidlem. Na to, jak si je zabezpečit, odpoví další odborný event INFO.CZ

Z osobních dat se v posledních letech stala regulérní měna. Tento proces, který je patrný například na službách jako Facebook či Google, si však spousta lidí neuvědomuje. Proto zpravodajský server INFO.CZ ve spolupráci s největším českým mediálním domem Czech News Center pořádají 27. června další z expertních eventů právě na téma Bezpečnost a ochrana dat. 

Jakou cenu mají na černém trhu osobní data? Ulehčí implementovaná směrnice PSD 2 Čechům život, nebo ho spíše zkomplikuje? A proč každý druhý na GDPR vlastně nadává? 

Trend je zřejmý. Osobní data mají stále větší cenu, tajuplné zkratky jako GDPR, API či PSD 2 se v posledních měsících a letech rojí jako houby po dešti. Zpravodajský server INFO.CZ se proto rozhodl věnovat svůj další expertní event právě tématu bezpečnosti a ochrany dat. 

„Stále ještě si neuvědomujeme, že data jsou dnes regulérním platidlem či měnou. A minimálně stejně bychom je měli i chránit, což si uvědomuje stále málokdo. Event na toto téma se tak přímo nabízí,“ říká šéfredaktor zpravodajského portálu INFO.CZ Michal Půr.

Na středeční pracovní snídani na téma Bezpečnost a ochrana dat vystoupí čtyři experti ve svém oboru. Michal Přikryl, manažer korporátních produktů pro denní bankovnictví České spořitelny, bude hovořit o tom, k čemu jsou bankovní API, jak je získat a v čem se podobají běžné zásuvce.

Externí poradce Mezinárodního měnového fondu či Světové banky Tomáš Hládek z České bankovní asociace se zase zaměří na současný stav legislativy a na to, co Česku přinesla implementace směrnice PSD2, o níž mnozí hovoří jako o největší finanční revoluci od doby internetového bankovnictví.

Další experti Daniel Joksch z IBM a Pavel Kaplan z O2 se budou ve svých prezentacích zabývat vývojem bezpečnosti dat v historii a jejich současnou ochranou. 

Pracovní snídaně pro pozvané na téma Bezpečnost a ochrana dat je poslední ze série  odborných eventů serveru INFO.CZ, který proběhne před prázdninami. Ve druhé polovině roku zpravodajský server INFO.CZ a největší český mediální dům Czech News Center pořádají expertní konference na téma Češi ze Silicon Valley či event zabývající se budoucností kapitalismu.

Další informace o eventech INFO.CZ naleznete ZDE. 

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1