Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Růst mezd se začíná projevovat na ceně výrobků, tvrdí analytici

Růst mezd se začíná projevovat na ceně výrobků, tvrdí analytici

Firmy již začaly přenášet rostoucí výdaje na mzdy do cen svých výrobků. To se následně projeví v růstu spotřebitelských cen. Podle analytiků to vyplývá z dnešních údajů Českého statistického úřadu o cenách průmyslové produkce. Růst byl navíc překvapivý a bude argumentem při rozhodování bankovní rady České národní banky o zvyšování úrokových sazeb, dodali ekonomové.

Podle ČSÚ ceny průmyslových výrobců vzrostly v květnu meziročně o 1,5 procenta, v dubnu stagnovaly. Naopak ceny zemědělských výrobců v květnu zrychlily meziroční pokles na 4,2 procenta z dubnových 1,9 procenta. U nich je důvodem poklesu cen podle ekonoma Komerční banky Viktora Zeisela slušná úroda ovoce a zeleniny.

 

„Ukazuje se, že podnikatelé v průmyslu již postupně přenáší tlak na zvyšování mezd do cen. To se začíná projevovat i ve spotřebitelských cenách,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Milan Frydrych. Pode něj tak inflace v průběhu letních měsíců zůstane nad dvěma procenty.

Hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda upozornil, že k růstu cen přispěla i slabší koruna. Ta prodražuje nákup ropy, která na světových trzích zdražila. „Související růst cen pohonných hmot, které v květnu v absolutním vyjádření zdražily nejvíce od začátku roku 2009, se promítá do rychlejšího tempa spotřebitelské inflace, jelikož cena benzínu či nafty je svým způsobem zahrnuta třeba i v ceně toho posledního rohlíku,“ uvedl.

Obecně lze podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče říci, že v růstu cen výrobců se projevuje vliv slabší koruny i nedostatek produkčních kapacit v tuzemské ekonomice. „Růst cen průmyslových výrobců poslouží v rámci diskuse o měnové politice coby argument pro brzké zvýšení úrokových sazeb ČNB,“ uvedl.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1