Z obřího mlýnku až do vašeho žaludku. Podívejte se, jak se v Polsku vyrábí hamburgery pro český McDonald's | info.cz

Články odjinud

Z obřího mlýnku až do vašeho žaludku. Podívejte se, jak se v Polsku vyrábí hamburgery pro český McDonald's

České maso, ale polský závod. Tak jde stručně shrnout výroba hamburgeru pro české pobočky fastfoodu McDonald's. Maso, které se mele v polské Ostródě a nakonec skončí v českých hamburgerech, prochází pečlivou kontrolou, a než závod opustí, vystřídá se na něm několik strojů. Podívejte se na video z dílny časopisu Reflex, které ukazuje, jak se maso dostane až k vám.

Alfou i omegou celého procesu výroby hamburgerů je maso. McDonald's dováží do Polska maso z českých chovů. Tam se mele kombinace mraženého (40 %) a chlazeného (60 %), což jeho teplotu srazí pod bod mrazu. Během výroby totiž maso nepřekročí –1 °C a díky tomu si zachová růžovou barvu a nezačne šednout.

Nízká teplota je v zásadě celé tajemství výroby. Nepřidávají se žádné konzervanty či aditiva, dokonce se maso ani nesolí. Projde pouze sérií mlýnků, ve kterých se navíc hlídá obsah tuku, odstraňují se nežádoucí šlachy a monitoruje se dalších 100 parametrů masa, pak se vytvaruje do požadované podoby, zchladí se až na –18 °C, zabalí se a putuje do skladů v Kladně a odtud do restaurací po celém Česku.

Polský závod ale nemele jen pro český McDonald's. Hamburgery odsud putují samozřejmě do Polska a dále pak do pobaltských států a Skandinávie. Ročně tu vyrobí 343 milionů kusů hamburgerů, na které padne 220 000 krav. Díky značné automatizaci výroby zvládne provoz obsluhovat pouhých 26 lidí.

Další reportáže autora najdete na webu Reflexu

 
Přejít na homepageVíce z kategorie

Články odjinud