Zemanova čínská mise: Dohody v Šanghaji podepsaly PPF, Kiwi i zbrojař Strnad

ČTK

luš

Prezident Miloš Zeman na závěr své návštěvy Číny dnes prohlásil, že má z cesty velmi dobrý pocit, protože obě země pokročily v konkrétních projektech ekonomické spolupráce. Během návštěvy, při níž prezidenta doprovodila i početná podnikatelská delegace, bylo podepsáno několik dohod a memorand, například v oblasti leteckého průmyslu, telekomunikací či cestovního ruchu. Po tiskové konferenci s českými novináři v Šanghaji prezident dnes ráno SEČ odletěl zpět do České republiky.

V pondělí se český prezident v Šanghaji sešel se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem a přijal od něj další pozvání do Číny na duben 2019 na summit o novodobé Hedvábné stezce, která má spojit Asii, Evropu a Afriku pomocí sítě železnic, přístavů a další infrastruktury.

„Jednání s prezidentem Si Ťin-pchingem, už sedmé, proběhlo velmi dobře. V dubnu na pozvání pana prezidenta tady budu popáté a s ním se setkám poosmé,“ uvedl dnes Zeman. „Vyznávám ekonomickou diplomacii a jsem rád, že se podařilo věci posunout dopředu v mnoha oblastech,“ dodal.

Zeman zahrál Si Ťing-pchingovi na klavír. A podpořil Čínu ve válce s USA

sinfin.digital