Prezidenti v Česku tradičně nejsou panenky sedící v koutě. Jde ale o míru, tvrdí Kysela

Ústavní expert Jan Kysela v rozhovoru pro INFO.CZ upozorňuje, že tradice československého a českého prezidentství moc neodpovídá panenkám sedícím v koutě. Avšak podle něj je to věcí míry. V každém případě, přímá volba prezidentovi nezakládá oprávnění porušovat ústavu a zákony, tvrdí Kysela. Vedle vlivu přímé volby na výkon funkce rozebíral ústavní expert také to, jak by se mohl chovat Zemanův nástupce na Hradě. Podle Kysely by byl jistě žádoucí návrat do časů před Zemanem, avšak je otázka, kdo prezidentem bude. „Někteří ze současných zájemců by se asi vracet nechtěli. Rozšířený manévrovací prostor ovšem bude pokušením pro všechny, bílé, černé, nebo šedé,“ dodává. 

Nejen s ohledem na aktuální tahanici okolo výměny ministra kultury, se vás chci na úvod zeptat, jak zavedení přímé volby prezidenta změnilo jeho pozici v rámci politického systému?

To je docela těžká otázka, protože bychom potřebovali experimentálně srovnat naši současnost jednak se situací, kdyby byl prvním přímo voleným prezidentem zvolen někdo konvenčnější než Miloš Zeman, jednak s prezidentstvím Miloše Zemana zvoleného parlamentem. Takto se nám prolínají různé faktory, které nejsme s to odfiltrovat. Patří mezi ně i specifické jednání předsedy vlády, který není prezidentovi oponentem.

Přímo volený prezident musí být schopný vůdce a demagog, nepochybuje Znoj

sinfin.digital