ANO rovná se Babiš. I Kaczynski a Orbán si před ním musejí připadat jako břídilové, říká Kunštát

Sněm hnutí ANO, který se uskuteční příští víkend, provází jedna velká jistota – bude stejný jako vždy, ale i to vysílá zásadní signál. Podle politologa Daniela Kunštáta mají rozličné sedánky širší či užší věrchušky hnutí ANO jediný smysl: „Demonstrovat jednotu v čele s Babišem a ukázat hnutí ANO jako dobře promazaný, efektivní stroj. Makat a nekecat. Všechny takzvané volební sněmy či ideové konference jsou proto z hlediska vnějšího pozorovatele ukrutná nuda,“ říká politolog v rozhovoru pro INFO.CZ. Podle něj bychom v Evropě jen těžko hledali srovnatelně vlivnou stranu, která je natolik silně svázána či přesněji téměř absolutně ztotožněna s jedinou konkrétní osobností. „I takoví dominantní politici, jako jsou třeba Kaczynski či Orbán, si v tomto ohledu musí připadat jako bezmocní břídilové,“ dodává.

Ani tentokrát nemá Andrej Babiš vyzyvatele v boji o post předsedy ANO. Uvnitř hnutí to ani nejspíš nepřipadá nikomu divné. Co to vypovídá?

Léta máme divnou hlavu státu, léta máme divnou nejsilnější stranu a už nějakou dobu i divného premiéra. Česká politika se zkrátka vymkla z norem a co je nejhorší, pomalu si zvykáme. Hnutí ANO by sice pro forma teoreticky mohlo postavit stínového protikandidáta, který by imitoval nějakou přirozenou soutěž, ale proslulí Babišovi marketéři asi správně usoudili, že by v posledku taková šaráda nutně vyzněla jako nemístná komedie. Dokonce i před sympatizující veřejností.

Andrej Babiš je iniciátorem, mecenášem, ideovým i organizačním demiurgem hnutí ANO, které je doslova a do písmene „jeho“.  Ale především: pro voliče je hlavním a vlastně jediným lákadlem. A všechny další více či méně zdánlivé „osobnosti“ z lůna hnutí jsou si patrně vědomy, jak dokonale odvozená a bezvýznamná je v tomto kontextu jejich dočasná politická existence či kariéra ve státních službách.

Skrytá pravda o D1: V opravených úsecích jsou trhliny, drncat to bude dál

sinfin.digital