Babiš chce mimořádná víza pro cizince. Neintegrují se a budou pracovat načerno, varují kritici

Markéta Žižková

Až se poslanci v září vrátí do sněmovních lavic, čeká je projednání novely cizineckého zákona. Vládní návrh vzbuzuje kritiku. Někteří aktéři navrhovali během meziresortního řízení jeho úplné stažení. Ministerstvo vnitra do něj navíc až po skončení tohoto procesu – a tedy bez jakékoliv diskuse – přidalo možnost tzv. mimořádných pracovních víz. Ta jde proti smyslu integrace cizinců, o které premiér Andrej Babiš a jeho kabinet často mluví.

V září by měl zákon projít prvním čtením v poslanecké sněmovně. Podle informací INFO.CZ by se pak na konci téhož měsíce, případně v říjnu měl dostat na program bezpečnostního výboru, do jehož gesce spadá.

Poslanci budou muset kromě dalších bodů posoudit i možnost mimořádných pracovních víz. Ta by měla Česku zajistit přísun zaměstnanců, po nichž volají podniky kvůli rekordně nízké nezaměstnanosti.

Jen v případě nedostatku lidí

„Vláda bude moci v reakci na situaci na trhu práce nařízením dočasně aktivovat vydávání mimořádného pracovního víza a stanovit mimo jiné zdrojové země, ekonomická odvětví a objem migrace. Nařízení vlády tak umožní flexibilně reagovat na situaci na trhu práce. Vydávání víz bude ukončeno v případě následného dostatku českých pracovníků na trhu práce,“ píše se v důvodové zprávě zákona, který předkládá ministerstvo vnitra.

Pro podniky by to znamenalo zjednodušené najímání pracovníků z vybraných zemí. V případě propadu ekonomiky by se pak Česko mohlo cizinců opět rychle „zbavit“.

K čemu máme vojáky? Aby s americkými spojenci bojovali za svobodu Afghánců. Glosa P. Novotného

sinfin.digital