Babiš nebude předsedat vládní radě k unijním fondům. Kvůli střetu zájmů si udobřuje Brusel

ČTK

lup

Premiér Andrej Babiš (ANO) se nebude účastnit jednání Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy (ESIP). Vláda schválila návrh novely zákona o podpoře regionálního rozvoje, která umožní, aby radě předsedal i jiný člen vlády než premiér. Informoval o tom tiskový odbor vlády. Návrh je reakcí na kritiku z Evropské unie ohledně možného Babišova střetu zájmů.

Dokument uvádí, že předseda vlády se jednání rady nebude účastnit, dokud novela nebude schválena. "Po nabytí účinnosti předloženého zákona rozhodně vláda svým usnesením - formou nového znění Statutu rady - který z členů vlády (tzn. již nikoli její předseda) bude stát v čele rady," uvádí předkládací zpráva.

Nyní může radě podle zákona předsedat pouze premiér.

"Dosavadní určení výhradně osoby předsedy vlády jako předsedy rady není dostatečně flexibilní z pohledu věcné působnosti faktické implementace evropské politiky soudržnosti v podmínkách ČR. Rada je poradním orgánem vlády, navrhuje se svěřit zákonem vládě možnost určit si svým usnesením, který člen vlády ji povede jako její předseda," uvádí dále materiál, který byl do knihovny vládní legislativy vložen dnes.

Michálek: Babiš ohnul systém a dojí stát o miliardy, od Agrofertu dostal 100 milionů za půlrok

sinfin.digital