Babiš obhájil pozici předsedy hnutí ANO, Faltýnek je prvním místopředsedou

ČTK

bel

Premiér Andrej Babiš podle očekávání obhájil pozici předsedy hnutí ANO. Získal hlasy 206 z 238 delegátů přítomných na celostátním sněmu, tedy 86,5 procenta. Proti hlasovalo 13 delegátů a 19 se zdrželo. Ve volbě neměl Babiš protikandidáta. Před dvěma lety získal hlasy 195 z 210 delegátů, v roce 2015 dostal všechny platné hlasy. Prvním místopředsedou ANO zůstává Jaroslav Faltýnek. 

"Chci vám moc poděkovat za důvěru. Chci vám slíbit, že nadále budu vykonávat funkci předsedy s maximální energií a urputností. Ve prospěch našeho hnutí samozřejmě, ale hlavně ve prospěch všech občanů České republiky. Díky moc a těším se na další spolupráci," řekl Babiš po volbě.

V projevu krátce před volbou zopakoval, že hnutí má program pro všechny. "Jsem přesvědčen, že stát má fungovat jako rodinná firma. Rodinná firma je solidární, má vizi a cíl. Stát by se měl naučit od privátních firem, jak ony fungují," poznamenal. Delegátům také řekl, že jim může slíbit, že se nezmění, na druhé straně se ale chce učit z vlastních chyb.

Dopoledne premiér mimo jiné zkritizoval papalášství, které se podle něj v hnutí začíná projevovat. Jako příklad uvedl registrační značky na přání na autech nebo luxusní superby. Řekl také, že vidí někdy snahu o privatizaci krajských organizací. V projevu také slíbil zrušení superhrubé mzdy, snížení daní zaměstnancům, důležitá je podle něj také revize sociálních dávek či omezení počtu kontrol podnikatelů.

"Nebudeme lhát, nebudeme krást, budeme bojovat proti korupci a nehospodárnosti," prohlásil na závěr svého dopoledního projevu, který kritizovali někteří opoziční politici. Například podle místopředsedy poslaneckého klubu ODS Jana Skopečka se z Babiše stal politický Jekyll a Hyde. Na jednu stranu hnutí ANO slibuje úlevy živnostníkům, přitom ale zvyšuje jejich administrativní zátěž, míní.

Prvním místopředsedou hnutí se stal Jaroslav Faltýnek, který získal 190 hlasů od 237 přítomných delegátů, tedy zhruba 80 procent hlasů. Jeho protikandidáti, středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová a bývalý brněnský primátor Petr Vokřál odstoupili z volby. Faltýnek tak neměl protikandidáta.

Nově místopředsedou se stal také předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček a místopředsednickou funkci obhájili ministr životního prostředí a vicepremiér Richard Brabec, středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová a bývalý brněnský primátor Petr Vokřál. Místopředsedou se naopak nestal ostravský primátor Tomáš Macura označovaný za rebela hnutí.

Ještě před volbou odstoupil moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák.

Hlasovalo 237 delegátů, z toho jeden neplatně. Brabec získal 213 hlasů, Vokřál 195, Vondráček 186 a Jermanová 140. Neúspěšný Macura obdržel 115 hlasů, 47 delegátů hlasovalo proti a 74 se zdrželo.

Sněm nyní pokračuje volbou řadových členů předsednictva, rozhodčí a smírčí komise a kontrolní komise. Místa v předsednictvu obhajují mimo jiné olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk, hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová či zastupitel Plzeňského kraje Jan Volný. Měl by do něj kandidovat i Macura.

sinfin.digital