Babiš? Predátor, který nectí dohody, slyšel Hamáček v Plzni. Vláda s ANO tam podporu nemá

ČTK

lup

Předseda ČSSD Jan Hamáček a statutární místopředseda Jiří Zimola přijeli dnes do Plzně přesvědčovat zástupce místních organizací v kraji o vstupu sociální demokracie do vlády s ANO. I když po více než dvouhodinové debatě straníci nepřijali žádné usnesení, z Plzeňského kraje zaznívají převážně hlasy proti vstupu ČSSD do menšinové koaliční vlády s ANO. ČTK to řeklo po jednání několik jeho účastníků. Hamáček ani Zimola schůzku nekomentovali. Na setkání přišla zhruba polovina zástupců sedmi desítek místních organizací v kraji.

Účastníci schůzky zdůrazňovali, že jakékoliv odhady poměru sil mezi zastánci a odpůrci účasti ČSSD ve vládě jsou nepřesné, protože rozhodovat budou všichni členové v referendu, které začíná v pondělí. Setkání se neúčastnil předseda krajské ČSSD a bývalý úřadující předseda strany Milan Chovanec, šéf plzeňské městské organizace a primátor Martin Zrzavecký či hejtman Josef Bernard. Bernard i Zrzavecký se už dříve opakovaně vyjádřili pro to, aby ČSSD zůstala v opozici.

Krajský výkonný výbor Plzeňského kraje už v dubnu odsouhlasil jednohlasně usnesení, že členové by neměli hlasovat pro vstup do vlády, řekl místopředseda krajské ČSSD Zdeněk Honz. "Já osobně jsem pro to nevstoupit do vlády s (předsedou ANO) Andrejem Babišem. V uplynulých čtyřech letech jsem viděl jeho podrazy vůči naší straně. Uplynulá vláda byla velice úspěšná, naši ministři bohužel nedokázali komunikovat naše úspěchy a přivlastnil si je Andrej Babiš," uvedl Honz.

Hnutí ANO cílí na starší voliče, ODS na vzdělanější, levice vyklízí terén, říká Prokop

sinfin.digital