Babiš versus Moravec. Vyhrocené diskusi dominoval spor o dálnice a plnění slibů ANO

ČTK

ekb

Pořad Otázky Václava Moravce dnes v České televizi doprovázela místy vyhrocená debata mezi premiérem Andrejem Babišem (ANO) a moderátorem. Zatímco předsedovi vlády vadilo, že je přerušován, Moravec opakovaně Babiše žádal, aby odpovídal na jeho otázky. Spor vedli především ohledně počtu nově postavených dálnic a silnic nebo o plnění předvolebních slibů ANO.

První rozmíška mezi hostem a moderátorem pořadu se objevila již na začátku diskuse, kdy Babiš chtěl hájit svého ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) v souvislosti s kritikou za pomalou výstavbu nových dálnic a za přestavbu dálnice D1. Premiér si na svou podporu tradičně přinesl vytištěné grafy. "Bál jsem se, že u vás dojde v roce 2019 ke změně a zapomenete na grafy a odpovíte na otázku," poznamenal Moravec. "Já doufám, že změníte nejenom studio, ale i styl komunikace a že mě necháte domluvit," poznamenal premiér. Natáčení pořadu se dnes po více než třech letech vrátilo ze Žižkovské věže do nových prostor na Kavčí hory.

Moravec se Babiše například ptal, jak jeho vyjádření souvisí s položenou otázkou, nebo se ho několikrát otázal, zda si pamatuje dotaz a jak zněl. Premiér v jednom případě odpověděl, že neví. "Protože vás právě otázky vůbec nezajímají," řekl moderátor. Moravec také Babišovi v souvislosti s jeho odpověďmi připomněl pohádku o Jeníčkovi a Mařence, ve které přadlena zdržuje a ježibabě odpovídá na věci, na které se neptala.

Babiš si opakovaně stěžoval, že ho Moravec nenechá mluvit. "Můžu i chvilku mluvit nebo budete mluvit jenom vy?" řekl premiér při diskusi o dostavbě dálnic.

V jiné části pořadu se moderátor Babiše zeptal, zda může dokončit pokládanou otázku nebo jestli si premiér vystačí sám. "Já si vystačím, ale klidně pokračujte," reagoval předseda vlády. Oba se vzájemně vyzývali k tomu, aby se soustředili na diskutovanou problematiku nebo pokládané otázky.

sinfin.digital