Babiše naštvala lavírující ČSSD: Ve vládě se zachránila, nechápu, proč nás nepodpoří

ČTK

lup

Premiér Andrej Babiš (ANO) nechápe, proč ČSSD při hlasování o nedůvěře vládě kabinet nepodpoří a vyhrožuje předčasnými volbami. Sdělil to ČTK. Hnutí ANO, které Babiš vede, podle něj předčasné volby nechce. Širší vedení koaliční ČSSD dnes rozhodlo, že poslanci strany při pátečním hlasování opustí sál. Jejich absence vládu ANO a ČSSD neohrozí.

"Pokud se ČSSD rozhodla, že odejde ze sálu a nepodpoří svou koaliční vládu, tak to nechápu," napsal Babiš. Rozhodnutí sociálních demokratů ho prý zklamalo. "ČSSD se díky vládnímu angažmá zachránila. Byla na pokraji volitelnosti a v opozici by se ztratila úplně. Mrzí mě, že část jejich strany teď kazí naše dobré vztahy a že se tady znovu politikaří," doplnil.

Hlasování o nedůvěře vládě vyvolaly opoziční strany kvůli výrokům premiérova syna Andreje Babiše mladšího ke kauze Čapí hnízdo, v níž premiér i jeho syn čelí obvinění z dotačního podvodu. Vyslovení nedůvěry vládě nebo demise kabinetu ale podle předsedy ČSSD Jana Hamáčka situaci nevyřeší. "Jediné, co může věci vyřešit, je, když voliči znovu rozdají karty," uvedl dnes. Pokud se ve Sněmovně spolu s hlasy ČSSD najde potřebných 120 hlasů pro rozpuštění komory, bude podle Hamáčka sociální demokracie pro.

Vláda v pátek přežije. ČSSD nebude hlasovat pro nedůvěru, ale podpořila by rozpuštění sněmovny

sinfin.digital