Babišova vláda zahájila návštěvu Moravskoslezského kraje v OKD. Co všechno se dozvěděla?

ČTK

luš

Společnost OKD nyní na Karvinsku těží okolo šesti milionů tun uhlí ročně, postupně tento objem klesne na čtyři, pak na dva miliony tun. Utlumování dolů se bude platit z rezerv, které nyní firma vytváří. Částka potřebná na útlum se odhaduje na 4,9 miliardy korun podle cen platných na začátku roku 2017. Loňský, zatím neauditovaný zisk firmy převyšuje tři miliardy korun. Řekl to dnes předseda dozorčí rady OKD Michal Kuča na začátku návštěvy premiéra Andreje Babiše (ANO) a členů vlády v demisi v sídle společnosti v Karviné.

„Těžíme něco kolem šesti milionů tun a budeme klesat postupně na čtyři. Na této úrovní se chvilku podržíme a pak v konečné fázi bychom měli klesnout někde ke dvěma, dvěma a půl a z té hladiny bychom pak měli končit,“ řekl Kuča. Posledním zavřeným dolem by měl být v roce 2023 Důl ČSM.

Kuča řekl, že úbytek zaměstnanců přirozenými odchody, jako jsou načerpání nejvyšší expoziční dávky nebo zdravotní stav, je rychlejší, než kolik se firmě povede nabrat nových pracovníků, proto nepočítají se systémovým propouštěním. „Jestliže budeme některé části důlního pole opouštět, tak lidi přesuneme jinam a o to méně musíme zoufalým způsobem na trhu sehnat,“ řekl Kuča.

sinfin.digital