Bartoš po schůzce s Hamáčkem: „Nevím, jak to mají spočítané, ale ANO je neskutečně natírá“

V pátek se sejde širší vedení sociálních demokratů, které do značné míry rozhodne o strategii menšího koaličního partnera pro příští dny. V danou chvíli se situace navzdory sporům o Michala Semína jeví tak, že ČSSD ve vládě zůstane. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše, který se na sklonku minulého týdne sešel s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem, přesto nelze vyloučit, že ČSSD bude hledat z vlády únikovou cestu. „Nevím, jak to mají spočítané, ale ANO je neskutečně natírá již od minulého volebního období,“ říká Bartoš a dodává, že se vedení ČSSD ocitá pod tlakem regionů kvůli blížícím se krajským volbám.

Předminulý týden opozice vyzvala předsedy ČSSD a SPD ke schůzce. Chtěli jste se jich ptát na limity, pokud jde o jejich podporu stávající vládě. Jan Hamáček i Tomio Okamura, aspoň pokud vím, schůzku odmítli. Jak ale plyne z pirátské evidence schůzek a kontaktů, s Janem Hamáčkem jste se minulý týden sešel. Jaký byl váš základní dojem, pokud jde o vládní angažmá ČSSD?

S šéfem SPD Tomiem Okamurou se setkal místopředseda Jakub Michálek, o otázkách opozice s ním mluvil už před dvěma týdny. SPD, sice s bachratým konstruktem důvodů, ostatně jak jsme již zvyklí, je připravena hlasovat pro nedůvěru vládě.

To ale zas tak překvapivé není…

Samozřejmě, není to překvapení. Předseda Okamura umně manévruje s rétorikou, aby si před svými voliči s Andrejem Babišem nezadal. Nicméně fakticky ho svým chováním ve sněmovně v tuto chvíli kryje a problém střetu zájmů odsouvá do roviny, kdy premiéra ze zodpovědnosti vyviňuje. Pro hlasování o nedůvěře vládě je to však irelevantní.

Palička: Lži a pokrytectví primátora Hřiba. Hrdiny z krypty měl uctít spolu s ostatními

sinfin.digital