Brabec pro INFO.CZ: Další působení ve vládě? Jistý si není nikdo, s ČSSD se teď spolupracuje lépe

Markéta Žižková

Dnešním dnem startuje vnitrostranické referendum, v němž se sociální demokraté rozhodnou, zda chtějí do vlády s hnutím ANO. Vyjednávání o kabinetu komplikují i komunisté, kteří se činí nároky v zahraniční politice. Podle ministra životního prostředí a místopředsedy ANO Richarda Brabce výsledek závisí na tom, jak členy přesvědčují Jan Hamáček a Jiří Zimola. „Mimochodem s nimi se nám jednalo dobře. Když to porovnám s minulým vedením sociální demokracie, tak jednání jsou hladší, korektnější a věcnější, bez emocí,“ tvrdí Brabec v rozhovoru pro INFO.CZ. Sociální demokraté se podle něj rozhodnou pro pragmatický vstup do vlády. „Myslím si, že i řada kolegů ze sociální demokracie ve sněmovně vidí, že opoziční role je složitá, protože opozice je poměrně velká, respektive je tam řada stran. Některé jsou výrazné. Je těžké se tam nerozpustit. Být viditelný dnes znamená být ve vládě,“ tvrdí.

Váš kolega Dan Ťok minulý týden oznámil, že nechce být ministrem v příští vládě. Vy jste si jistý, že chcete zůstat v čele resortu životního prostředí?

Jistý si není nikdo. My doufáme, že vláda vznikne, ale nemusí to být úplně jednoduché. Samozřejmě čekáme na výsledek referenda sociální demokracie. Budou pokračovat jednání. Já se netajím tím, že mě ta práce moc baví. Troufám si říct, že jsme tady za čtyři roky hodně věcí dokázali, některé ale zbývají rozpracované: například boj se suchem, což je obrovská výzva. Není tajemství, že jsem měl opakovaně nabídku na ministra průmyslu, k čemuž bych vlastně byl předurčen, protože v podstatě celý můj život byl ve financích nebo v průmyslu. Ale já jsem se do resortu životního prostředí zamiloval a mám pocit, že věci, které tady děláme, mají smysl. Takže pokud tu nabídku dostanu – a s panem premiérem jsme se o tom předběžně bavili, tak bych pokračoval rád.

Babiš? Predátor, který nectí dohody, slyšel Hamáček v Plzni. Vláda s ANO tam podporu nemá

sinfin.digital