Britové kvůli útoku na Skripala znovu míří s obviněním do Putinova okolí. Tady jsou reakce českých politiků

ČTK

lup

Česko vyhodnocuje informace o vyšetřování otravy bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije nervovým jedem na jihu Anglie, které Britové uvolňují. ČTK to v reakci na oznámení britské premiérky Theresy Mayové, že za otravou stojí příslušníci ruské vojenské rozvědky a útok byl schválen v nejvyšších patrech ruského státu, napsal ministr zahraničí a vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Reakce dalších českých politiků na vývoj se různí. 

"Jsme v komunikaci s britskými úřady, tak i s našimi partnery v NATO a EU. Britské úřady uvolňují postupně další informace včetně utajovaných a my je vyhodnocujeme," uvedl Hamáček na dotaz, jak by podle něj měla ČR reagovat na nová zjištění v kauze.

Podle předsedy lidovců Pavla Bělobrádka by si Česko mělo určitě vyžádat stanovisko Ruska k tvrzením Britů. Šéf hnutí STAN Petr Gazdík míní, že vláda by měla vyzvat Rusko k vydání podezřelých. "V současné chvíli má prezident či vláda šanci ukázat, že česko-ruské vztahy nejsou pouze jednostranné a lidé okolo prezidenta či jeho diplomaté nejsou pouhými Putinovými poskoky," napsal ČTK. Šlo podle něj o opovrženíhodný čin, který se z principu neliší od teroristických útoků, a útočníci by měli být po zásluze potrestáni.

sinfin.digital