Cena dobíjení elektromobilů jde raketově nahoru, provoz je výrazně dražší než u konvenčních vozů

Dobíjení elektromobilů, které mělo být jednou z hlavních výhod proti konvenčním vozům, rychle zdražuje. Už několik dodavatelů nabíječek oznámilo razantní zvýšení cen a dobití vozu začíná být výrazně dražší než jízda s vozy s benzinovým či naftovým motorem.

 

Ve čtvrtek oznámil zvýšení cen jeden z největších evropských provozovatelů takzvaných rychlodobíječek – společnost Ionity. Za každou kilowatthodinu nově majitelé elektromobilů zaplatí 0,79 eura, tedy zhruba 21 korun. Například nabití elektroautomobilu Hyundai Kona s baterkou o kapacitě 40 kWh tak vyjde téměř na 850 korun. To vše při dojezdu zhruba 350 kilometrů, který je ovšem dosažitelný jen za ideálních podmínek.

Jeden kilometr u elektromobilu (podle stylu jízdy) tak může vyjít i na pět korun a více, což je i několikanásobek oproti provozu auta s naftovým či benzinovým motorem. Rozdíl je ještě výraznější u vozů se stlačeným zemním plynem (CNG), kde provoz vyjde na zhruba jednu korunu na kilometr. U úsporného dieselového vozu se náklady pohybují hluboko pod dvěma korunami.

sinfin.digital