Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

České banky jsou příliš líné, míní Václav Klaus. Kritický je i k pražské burze

České banky jsou příliš líné, míní Václav Klaus. Kritický je i k pražské burze

Exprezident a ekonom Václav Klaus považuje tuzemský bankovní systém za stabilní, ale málo aktivní. „Spíše se jen vezou, poskytují úvěry nadmíru opatrně, bojí se, aby jim zahraniční matky jejich rozhodnutí nevyčítaly,“ prohlásil Klaus na konferenci 100 let českého bankovnictví pořádanou UniCredit Bank.


Banky podle Klause nejsou dynamizujícím prvkem, nebojují o klienty a tržní podíly. Zdá se prý, že jsou smířeny se statem quo a dávají přednost vysokým poplatkům. Přispívá k tomu podle něj i evropská regulace. Exprezident také kritizoval to, že banky nejsou vlastněny českým kapitálem. „Skoro celý bankovní sektor je v zahraničních rukách, což nebylo zamýšleným výsledkem transformačního procesu,“ dodal.

Kromě bank Klaus zkritizoval také pražskou burzu. „Problém tuzemského kapitálového trhu je v jeho hloubce a šířce. Každý mělký trh je trhem neefektivním, proto je jeho vliv na ekonomiku velmi malým,“ prohlásil Klaus.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok ale považuje konzervativnost tuzemských bank za přednost. „České banky si vedou velice dobře, ať už jde o podíl úvěrů v selhání, jejich krytí opravnými položkami i v rentabilitě kapitálu. Máme velmi konkurenční bankovní trh, je tu přes 40 subjektů, není to oligopolní trh. Je to výsledek kontinuálního vývoje, který dokázal balancovat míru rizik, kterou na sebe banky berou,” uvedl Rusnok.

 Více si přečtěte na webu E15.cz.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1