České koledy a kachní paštika. Jak slaví Vánoce Češi v Bruselu?

Lucie Bednárová

Hlavní město Belgie se stalo domovem několika stovek krajanů, kteří tu pracují v evropských institucích. Spolu s nimi tu žijí jejich rodiny a domů do České republiky jezdí pouze na několik dní o prázdninách nebo svátcích. I kvůli krátkému volnu, které slibují letošní vánoční svátky, se řada z nich rozhodla Štědrý den oslavit v Bruselu. Jaké vánoční tradice dodržují a nakolik je ovlivnil život strávený v cizině?

„Vánoční strom pořizujeme a zdobíme už na začátku prosince. Je to hlavně proto, abychom si doma užili vánoční atmosféru,“ vysvětluje bývalá novinářka Martina, která žije v Bruselu již třetím rokem a vede tu výtvarný ateliér pro děti. Štědrý den bude spolu s manželem, který je také původem Čech, a dvěma malými syny trávit v hlavním belgickém městě. Za babičkami do České republiky vyrazí celá rodina až další dny. 

„Naše Vánoce se od těch klasických českých příliš neliší,“ říká tmavovlasá žena a hned na úvod zdůrazňuje, že dárky pod stromeček u nich v rodině nosí Ježíšek. Děti v Belgii se totiž více než na Štědrý den těší na Mikuláše, který chodí na začátku prosince a naděluje hlavní dárky. „U nás Mikuláš rozdává jen mandarinky a pár sladkostí“. Martininy děti na existenci Ježíška pořád ještě věří a píšou mu obšírné dopisy. Martina spolu s manželem proto stejně jako rodiny doma v Česku každý rok řeší, kam ukrýt zabalené balíčky, aby je zvídavé ratolesti neobjevily ještě před tím, než se dostanou pod stromeček. 

Stromeček a zpívání koled. Jaké vánoční tradice jsou v Česku nejrozšířenější?

sinfin.digital