Česko čelí kalamitě: bez elektřiny je kvůli větru a dešti 140 tisíc odběrných míst ČEZ

ČTK

luš

Kvůli silnému větru eviduje společnost ČEZ přes 120 poruch na vedení vysokého napětí, další stovky poruch na vedení nízkého napětí. K 23:00 bylo bez elektřiny kolem 140 tisíc odběrných míst. Nejsložitější je situace v Plzeňském, Karlovarském, Středočeském kraji a Pardubickém kraji, přidává se i Olomoucký. ČTK to dnes krátce po 23:00 sdělila mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. Výstraha meteorologů před velmi silným větrem platí do pondělních 06:00 na území celé České republiky.

Nejsložitější situace je podle mluvčí ČEZ na Rakovnicku nedaleko Krušovic. „Zde nám následkem pádu stromů a silného větru popadalo šest příhradových stožárů vedení velmi vysokého napětí 110 kV. Navíc stožáry spadly do křižujícího vedení vysokého napětí, došlo k přetrhání vodičů i na tomto vedení,“ popsala. Lidé mají v případě hlášení poruch volat na bezplatnou distribuční linku 800 850 860.

Na Vysočině měli hasiči do 22:15 kolem dvaceti zásahů. Nejčastěji vyjížděli k popadaným stromům, vítr je lámal téměř ve všech okresech kromě Jihlavska. ČTK to řekl operační důstojník Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina. „Jde to od západu na východ. Začalo to na Pelhřimovsku, Havlíčkobrodsko, Žďársko, pár událostí bylo i na Třebíčsku, jen se to celkem šikovně vyhnulo Jihlavsku, tam byl v souvislosti s větrem jeden výjezd,“ řekl operační důstojník hasičů. Očekává ale výjezdy hlavně ráno. „Až pojedou lidé do práce, až pojedou po okrskách, tak odhalí následky,“ dodal.

V Karlovarském kraji stojí trať mezi Chebem a stanicí Marktredwitz, do spadlého stromu tam najel osobní vlak. Podle mluvčího krajských hasičů Martina Kasala jsou od 19:00 v terénu desítky profesionálních i dobrovolných hasičů, kteří odstraňují hlavně popadané stromy a větve ze silnic. „Ještě nikdy jsem něco podobného neviděl, v třešňové aleji u Josefova (u Sokolova) létají stromy přes silnici, v nedaleké Krajkové to kosí smrky v lese. Není vidět na silnici, létají popelnice, značky, všechno,“ uvedl občan Krajkové. Nejhorší situace je ve vyšších polohách, kde nejde elektřina už několik hodin. Výpadky elektrického proudu hlásí ale také okresní města Sokolov a Karlovy Vary.

V Ústeckém kraji vyjížděli hasiči k popadaným stromům hlavně na Lounsku, kde měli do 20:30 zatím desítku výjezdů. V ostatních částech regionu řeší jednotlivé případy, řekl ČTK pracovník operačního střediska krajských hasičů. Železniční doprava stála například v Mutějovicích, kde osobní vlak vyčkával na zmírnění silných poryvů větru. Mezi Ústím nad Labem a Lovosicemi jezdí vlaky po jedné koleji.

Hasiči v jižních Čechách měli dnes od 20:00 do 22:00 zatím 180 výjezdů kvůli silnému větru. Zasahují téměř ve všech ze sedmi okresů, hlavně u popadaných stromů. ČTK to po 22:00 řekla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. Energetická společnost E.ON eviduje v jižních Čechách kvůli větru 15 poruch vysokého napětí. Problémy s dodávkou energie mělo 20.000 domácností. ČTK to dnes řekla mluvčí E.ON Martina Slavíková.

sinfin.digital