Česko ruský trh zbytečně opustilo, byla to chyba, říká viceprezident Hospodářské komory Minář

Lenka Petrášová

Bořivoj Minář je jesenický podnikatel a viceprezident Hospodářské komory. A nebojí se říct nahlas věci, které nejsou moc populární. Například proč by podnikatelé měli jezdit s politiky do Číny, proč je naším partnerem budoucnosti Mongolsko a proč jsme hloupí, že jsme opustili ruské trhy. A také že cesta k podnikatelským úspěchům určitě nevede přes státní agentury. 

Bavíme se spolu v den, kdy vyšlo upozornění, že česká ekonomika, významně závislá na té německé, zpomaluje. Co to pro nás bude znamenat?

Ano, Česko má skutečně z více než 86 procent závislosti na Německu. Ten pokles ekonomiky, jenž se nás bude týkat, bude možná hlavně v oblasti automobilového průmyslu, což je u nás velmi silně rozvinutý sektor. Nepatřím ovšem k zastáncům nějakého strašení. Myslím, že je třeba běžet dál. A je řada dalších cest, jak se vyhnout tomu, abychom zůstali závislí na jedné jediné sousední ekonomice.

Jak tedy?

Třeba tak, že podpora podnikání půjde jinudy.

Co byste navrhoval?

Cesty, které jsou složitější a náročnější na čas. I na finance. Jenže agentury jako CzechInvest a podobně, jež mají podporovat podnikatele, dávno ztratily důvod své existence. Mohou dělat třeba start-up věci. A to je tak vše.

Já si uvědomuji, že říct to takto nahlas, je hodně výbušné, ale co s tím mám dělat? Oni ani nelákají investory, ani neposilují podnikání venku. Nemyslím, že by se ta agentura musela hned zcela zrušit. Jen přeměnit. Totéž bohužel platí i o agentuře CzechTrade, Technologické agentuře ČR a dalších. Víte… Jakmile něco funguje bez kontroly, tak to prostě nefunguje. Je to moc krásná imitace činnosti, k níž se pak jen vymýšlí název.

Nejste moc přísný?

Ne. Jim jde o to vykázat činnost a udržet si místa. My od vzniku těchto agentur cítíme jen vykrádání námětů i kontaktů. Bylo by fér těm lidem říct: pardon, vaše mise skončila.

Ekonom: Češi si myslí, že je někdo okradl. Vládne představa o zničené a rozkradené zemi

sinfin.digital