Českým pacientům chybí léky. Zákon, který se dnes vrací do sněmovny, by to mohl změnit

Lenka Petrášová

Poslanci budou dnes projednávat Senátem vrácenou novelu zákona o léčivech. Tedy něco, co by mohlo spolu s dalšími normami zabránit reexportu českých léků do zahraničí. Vyřeší navrhované změny dostupnost léků v Česku? Odpovídá lékárník Martin Dočkal, který provozuje specializovaný web pro lékárníky Apatykář, a byl u řady odborných a politických jednání, která teď mají pomoci českým pacientům.

Řekněte, proč v Česku chybí důležité léky?

Dobrá otázka, těžká odpověď. Jak já to sleduji v kontextu více zemí, tak drtivá většina těch přípravků momentálně skutečně nechybí jen v jedné zemi, ale celoevropsky.

Co si z toho má vzít český pacient? Tohle ho asi neuklidní...

No to asi ne, ale vezměte si to pragmaticky: jako podnikatel chcete koncentrovat výrobu do jednoho místa. Ideálně někam, kde to není výrobně drahé. To znamená momentálně v Asii. Pokud ovšem koncentrujete výrobu do řekněme dvou továren na světě, třeba do Indie a Číny, tak když se v jednom místě stane havárie, a to se nyní stalo u jednoho docela důležitého antibiotika, kdy vybuchla továrna v Číně, jde o celosvětový a dlouhodobý výpadek, protože léky a jejich výroba na jednotlivé trhy se plánují na dva roky dopředu.

Jak velkou roli hraje to, že jsme tak malý trh mezi velkými zeměmi?

Jistě, i to hraje roli. Německo je velký trh a má rabatové smlouvy. Výrobci léků mají dohody s pojišťovnami a mají nasmlouvané penále, a ne zrovna malé, za to, když není jejich léčivo na trhu dostupné. Pokud něco takového výrobci hrozí, pak dá samozřejmě přednost většímu trhu a – řekněme – vykrade si ten menší. Notabene když u nás prakticky žádné sankce neexistují.

Pfleger: Lže se o rakovině i cukrovce. Firmy počty tají, krutý konec čeká čím dál víc lidí

sinfin.digital