Dálnice D1 a D2 by se mohly kvůli moru prasat oplotit. Dává to smysl, říká odborník

ČTK

nek

Oplocení dálnice D1 a D2 na Moravě, které má zabránit migraci divokých prasat na západ, má podle Jiřího Kamlera z Ústavu ochrany lesů a myslivosti na Mendelově univerzitě v Brně smysl. Zabránilo by se tak přirozenému šíření afrického moru prasat, který se objevil na Zlínsku. Podle experta je však při šíření nemoci největší problém člověk, což je poznat z toho, že se ohniska objevují desítky i stovky kilometrů od sebe, řekl ČTK.

O oplocení dálnice usiluje Státní veterinární správa ve spolupráci s Ředitelstvím silnic a dálnic, sdělil dnes na tiskové konferenci v Jihlavě její ústřední ředitel Zbyněk Semerád. Plot primárně zabrání nakaženým prasatům průnik do oblastí, kde nákaza zatím není. Virus je přenosný pouze mezi prasaty, nikoliv mezi jinými zvířaty či člověkem.

Člověk je riziko kvůli tomu, že nákaza se může objevit v domácích malochovech. „Velkochovy jsou zabezpečené tak, že je prakticky nemožné, aby se do nich nákaza dostala. Ale lidé, kteří mají jedno dvě prasata, je nechávají pást třeba v lese, kde se mohou dostat k masu uhynulého nakaženého prasete. Virus velmi dobře a dlouho přežívá v mršinách, obzvláště vysušených,“ vysvětlil Kamler.

ANALÝZA: Jak si Peking podmaňuje Evropu včetně Česka a proč se pořád vliv Číny nebere tak vážně

sinfin.digital