Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Další ministr čelí obvinění z opisování. V Krčálově bakalářce se shodují celé strany s jinou prací

Další ministr čelí obvinění z opisování. V Krčálově bakalářce se shodují celé strany s jinou prací

Po bývalé ministryni spravedlnosti Taťáně Malé (ANO) má problém se shodnými stranami ve své závěrečné práci i další ministr druhé Babišovy vlády. Jak informoval zpravodajský server Seznam Zprávy, až 25 stran v bakalářské práci ministra práce a sociálních věcí Petra Krčála se shoduje s jinou prací. Ministr serveru řekl, že shody si neumí vysvětlit a že na své práci pracoval poctivě.

„Neumím si to vysvětlit,“ reagoval ministr sociálních demokratů pro Seznam Zprávy. „Měl jsem přísného vedoucího a ten mě za můj přístup pochválil. Věřím jeho posudku,“ dodal ministr, který se tak bezděky hájil v podobném stylu jako exministryně spravedlnosti Malá.

Jak Seznam Zprávy zjistily, v Krčálově bakalářské práci z roku 2006 je asi 25 stran textu, který vzniknul přibližně o rok dříve. Napsala jej ve své závěrečné práci studentka Marie Doležalová, která stejně jako Krčál navštěvovala Univerzitu Tomáše Bati. Další neocitované pasáže Krčálovy práce pak pocházejí z odborných knih, přičemž chybí jejich patřičné ozdrojování a ministr tak i tento text vydával za své myšlenky.

Neocitovaná inspirace se u ministrovy bakalářské práce netýká jen samotného textu, ale například i některých diagramů či obsahu.

Problém s opsanou závěrečnou prací přitom nedávno vedl k rezignaci ministryně spravedlnosti Taťány Malé. Ta podle rektorky Mendelovy univerzity Danuše Nerudové v práci Mikroklimatické podmínky v chovu králíků z roku 2005 prokazatelně opsala 11 stran z textu studentky Zity Pavlišové. Podle univerzity by její práce nyní neprošla antiplagiátorským systémem.

Premiér Andrej Babiš (ANO) novinářům řekl, že zatím neplánuje navrhnout Krčálovo odvolání. „Já jsem zvědav na reakci médií hlavně, jestli to proběhne stejně jako u paní Malé,“ dodal Babiš.

 

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1