Dluhy na výživném dosahují 10 miliard. Zemanova milost může vyznít jako souhlas s neplatiči, varuje expertka

Blesk.cz

Prezident Miloš Zeman udělil milost invalidnímu muži, kterého kvůli dluhům na výživném poslal soud na rok do vězení. Rozhodnutí je i terčem kritiky. Podle ředitelky projektu VašeVýživné.cz totiž může tento krok působit jak souhlas s neplatiči alimentů. Iveta Novotná to řekla v rozhovoru pro Blesk.cz.

10 miliard dluhů

V Česku žije 500 tisíc dětí v neúplných rodinách, z toho 38,5 % se potýká s tím, že jim jeden z rodičů neplatí výživné. Ve studiu Blesku to uvedla Iveta Novotná z projektu VašeVýživné.cz, který provozuje Asociace neúplných rodin. „Průměrný dluh na výživném se pohybuje okolo sta tisíc, přičemž celkové dluhy činí 10 miliard korun,“ řekla ředitelka projektu.

Ačkoliv prezident tvrdí, že milost nemá vypadat jako souhlas s neplacením alimentů, podle Novotné to může tak vyznít. „A pokud máte zákon, že za zanedbání povinné výživy je trest odnětí svobody, tak by neměly být žádné výjimky,“ řekla Novotná s tím, že sama asociace ale s odnětím svobody u neplatičů alimentů nesouhlasí. Ať již zdravých, nebo handicapovaných.

Metál od Zemana dostane i novinář Best. Podle deníku ho prezident ocení kvůli kritice Bakaly

sinfin.digital