Dobře utajená medaile. Šéf vojenského zpravodajství získal v USA významné ocenění

Šéf Vojenského zpravodajství Jan Beroun získal v prosinci loňského roku významné ocenění ve Spojených státech. Je vůbec prvním zahraničním šéfem vojenských zpravodajců, který obdržel medaili ředitele americké vojenské rozvědky DIA Roberta P. Ashleyho. Informaci INFO.CZ v rozhovoru, který vyjde ve středu ráno, potvrdil ministr obrany Lubomír Metnar.

 

„Chtěl bych říct, že naše vojenské zpravodajství má velmi dobré renomé, které si vybudovalo. Současný ředitel generál Jan Beroun je uznávaným odborníkem a mohu potvrdit, že když jsme byli koncem minulého roku v USA, tak opravdu obdržel prestižní medaili ředitele DIA a byl takto oceněn,“ uvedl Metnar.

Sám Beroun není ve Spojených státech úplně neznámou postavou. Ve Washingtonu v minulosti působil jako styčný důstojník. Současné ocenění přitom není za jednu konkrétní akci, ale za dlouhodobou spolupráci. „Vojenské zpravodajství má nejen dobrou spolupráci se zpravodajstvím Spojených států, ale i s evropskými zpravodajskými službami po světě. Tady to beru jako dobré ocenění a myslím, že si to zaslouží,“ dodal Metnar.

Loni získal v USA významné ocenění i šéf Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka, který převzal medaili od Ústřední zpravodajské služby (CIA).

Celý rozhovor s Lubomírem Metnarem vyjde na INFO.CZ ve středu ráno

sinfin.digital