Dřívější šéf kontrarozvědky StB Lorenc debatoval na FSV. Znechutil historika: „Minimální sebereflexe."

Blesk.cz

Jan Kálal

Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy uspořádala velmi kontroverzní akci. Na debatu pozvala dřívějšího šéfa kontrarozvědky StB Alojze Lorence. „Bývalý šéf kontrarozvědné části StB Alojz Lorenc hovořil dnes na akademické půdě (FSV UK) o listopadu 1989. Minimální sebereflexe, velmi slabí moderátoři, kteří zdůrazňovali absurdní tezi o hledání pravdy s pamětníky, kteří byli u toho (cituji),“ zhodnotil to na Facebooku historik Petr Blažek. Pochybení připustila i garantka oboru žurnalistika Barbora Osvaldová, která se akce rovněž účastnila.

Generál Alojz Lorenc byl v době pádu komunismu jedním z hlavních představitelů „temné strany“, jak by dneska řekla mladá generace. Někdejší šéf kontrarozvědné části StB byl vtažený i do událostí 17. listopadu a patří mezi jedny z mála odsouzených představitelů režimu.

V pátek byl generál Lorenc v Praze hostem debaty na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy a škola za to čelí ostré kritice. Že nešlo o dobrý tah, připustila pro Blesk Zprávy i docentka Barbora Osvaldová, která na fakultě garantuje studium žurnalistiky. Společně s Lorencem seděla přitom za jedním stolem.

sinfin.digital