EXKLUZIVNĚ: Tlumočník věrně sloužil českým vojákům. Kvůli české vládě mu teď jde o život

Adam Kotrbatý

Ministerstvo vnitra loni zastavilo utajovaný program na přesídlování tlumočníků spolupracujících s českou armádou v Afghánistánu. Rozhodnutí, na které upozornilo INFO.CZ, způsobilo, že se tlumočníci do pro ně nebezpečné pomoci vojákům nehrnou. INFO.CZ mluvilo s tlumočníkem, který na konec programu doplatil a nyní se bojí o svůj život i bezpečí své rodiny. Pravé jméno tlumočníka redakce zná, z důvodu bezpečnosti jej však pro účely textu změnila.

Onen loňský květnový večer byl Habib nadšený a šťastný. Od českých velitelů vojenské mise v Afghánistánu dostal příkaz přinést druhý den ID kartu a pas. Myslel si, že nadešel den, kdy po letech služby českým vojákům opustí rodnou zemi a zamíří do Česka. Doma byl v nebezpečí on i jeho rodina. Přesídlení mělo proběhnout v rámci utajovaného programu pro tlumočníky, kteří pomáhají české armádě.

Druhý den si vzal na základnu všechny své věci. Po příchodu jej ale zastavili důstojníci a odvedli ho k východu. „Byli tam nějací čeští vojáci a zpravodajci. Řekli, že pro ně představuji hrozbu a jsem propuštěný,“ popisuje pro INFO.CZ osudné chvíle Habib, jenž se stále snaží pochopit, co se stalo. Náhlý obrat mu nikdo nevysvětlil.

O konci utajovaného programu INFO.CZ informovalo již dříve. Zastavit jej měl někdejší ministr vnitra Milan Chovanec. Redakce se snažila zjistit okolnosti a detaily rozhodnutí. Kontaktovala nejen resort vnitra, ale také ministerstvo zahraničí a obrany. Úřady ale na dotazy neodpověděly. Výjimkou bylo jen Ministerstvo obrany, které konstatovalo, že věc nebude z důvodu bezpečnosti komentovat.

Habib dostal odpověď na svoje dotazy alespoň od nejmenovaného představitele armády, který nepřímo potvrdil, že se s jeho přesídlením nepočítá. Konkrétní důvody ale nebyl oprávněný sdělit.

sinfin.digital