Exministr Němeček: ČSSD nedokázala ustát brutální atak Babiše, musí do opozice

Lenka Petrášová

Říkalo se o něm, že je „největší pravičák v ČSSD“. Mimo jiné proto, že prosazoval poplatky ve zdravotnictví, od čehož musel v tichosti ustoupit, když se v letech 2014 – 2016 stal šestnáctým ministrem zdravotnictví v pořadí za sociální demokracii. Svatopluk Němeček i přes své vcelku pravicové názory považuje za nejlepšího šéfa ČSSD Miloše Zemana. V rozhovoru pro INFO.cz hodnotí, jak na tom ČSSD v současné době je, kam směřuje a co byly její největší chyby. 

Jste pořád ještě sociální demokrat? A proč?

Ano, jsem sociální demokrat. Bez myšlenek sociální demokracie by dnes neexistoval sociální stát a demokracie, tak jak ji v Evropě známe. Bez sociální demokracie nebo jinak nazvané demokratické levicové strany nemůže dlouhodobě demokratický systém fungovat. A to bez ohledu na to, že sociální demokracie prožívá své kritické období v celé Evropě. Ale krize jsou od toho, aby se překonávaly a třeba byly impulsem k něčemu novému.

Co říkáte na současnou situaci v ČSSD?

V prvé řadě musím připomenout, že jsem dnes již jen řadovým členem strany a jde tedy jen o můj soukromý názor. ČSSD je bohužel ve velmi kritické situaci, kdy ztrácí zbytky věrohodnosti i voličské podpory. Základní chybou byl vstup do menšinové vlády Andreje Babiše. Dalo se čekat, že to špatně dopadne. A přesně tak to také dopadlo.

Přiznám se, že mě to opravdu nepřekvapuje. ČSSD měla po posledním volebním výprasku zůstat v opozici a vybudovat reálnou alternativu pro levicové voliče. To se nestalo. Spojovat se právě s panem Babišem, který svou kumulací ekonomické, politické a mediální moci představuje zásadní hrozbu pro demokratický režim, bylo i zásadním etickým pochybením. Vypadá to, že ČSSD nakonec své vládní angažmá opustí, ale s velmi pošramocenou pověstí… Na druhou stranu – lépe pozdě než nikdy.

Dostál: Koaliční krize? Nic nového, v Česku se nevládne už čtvrt století

sinfin.digital