Hodně se mluví, realita je pozadu. Slovensko je v obraně dál než Česko, tvrdí zbrojař Strnad

Adam Kotrbatý

Jsme prozápadní firma. Atraktivnější než Rusko jsou pro nás USA, ale i trhy na Blízkém východě,“ říká generální ředitel holdingu Czechoslovak Group (CSG) Michal Strnad. V rozhovoru, který s ním INFO.CZ pořídilo v rámci bezpečnostní konference Globsec v Bratislavě, mimo jiné popisuje, jaké plány má se slavnými českými značkami Tatra a Avia. Nastiňuje vizi, kterou se CSG bude ubírat a zmiňuje, v čem je Slovensko z pohledu zbrojního průmyslu dál než Česko.

Na konci loňského roku jste vyměnili manažery vašich firem Tatra Trucks a Tatra Metalurgie. Už vidíte nějaký efekt?

Vidíme. V minulosti jsme komentovali, že volba předcházejícího managementu nebyla zcela správná. Nevyhovovalo nám to, a tak jsme se domluvili na ukončení spolupráce. Nyní tam krátkodobě nastoupil jako interim manažer pan Petr Karásek, který Tatru zná a působil v ní jako generální ředitel po dobu dvou let v době restrukturalizace od roku 2013. Vybrali jsme ho z důvodu, že ví, kam sáhnout.

(Pozn. redakce: K 1. 6. nastoupil do čela Tatry Pavel Lazar, dlouholetý generální ředitel firmy Tawesco, která s automobilkou sousedí a kterou vlastní menšinový akcionář Tatry René Matera.)

Tatrovka hodně rychle rostla a ten růst jsme úplně stoprocentně nezvládli. Byla potřeba, aby přišel někdo, kdo se podívá dovnitř na procesy a začne vyžadovat plnění úkolů a dodržování termínů. Jak říkám, aby se pořád stálo nohou na plynu. Protože Tatrovka je společnost, kde když tu nohu pustíte, firma povolí. Udělali jsme ještě nějaké změny ve středním managementu.

Liberalismus je dnes tyranie a totalita. A 11. září neřídili džihádisti z jeskyně, tvrdí Semín

sinfin.digital