I Slovensko má lepší pozici. Česko šance na silné portfolio v Bruselu nemá, tvrdí politolog

Nguyen Thuong

Česko může nabídnout do Evropské komise dvě kandidátky, napsal v neděli na Facebooku premiér Andrej Babiš. Podle ministra životního prostředí by to vedle stávající eurokomisařky Věry Jourové mohla být i europoslankyně a nově zvolená místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová. Babiš by chtěl pro Česko silné portfolium, politolog Jan Kovář z Ústavu mezinárodních vztahů však pochybuje, že se mu to podaří.

Země V4 nemají po dlouhé době žádné zastoupení ve vrcholných pozicích v evropských institucích. Může to hrát roli při rozdělování portfolií?

Předsedkyně komise řekla, že se to bude snažit vyvažovat podle regionálního zastoupení, protože střední a východní Evropa nebude mít v klíčových pozicích v EU žádné zastoupení. Dá se tedy předpokládat, že co se týká rozdělení portfolií i místopředsednických funkcí, bude budoucí předsedkyně brát v potaz i geografii.

Teď je otázka, na které země to padne. Poláci, Právo a spravedlnost, byli například jediní z konzervativců, kteří von der Leyenovou ve volbě podpořili. Zatímco třeba ODS a další strany v konzervativní frakci ji nepodpořily. Myslím si, že to Polsko dělalo částečně i kvůli strategickým věcem.

sinfin.digital